EDUCACIÓ

Josep Bargalló: «L'escola és el lloc més segur per a un nen i un adolescent fora de casa»

El curs vinent començarà el 14 de setembre amb una previsió de 1.587.395 alumnes

Per fer front a les circumstàncies excepcionals de la pandèmia, hi haurà 8.162 noves contractacions

egf 0672

egf 0672 / EVA GUILLAMET FOTOGRAFIA 6397056

4
Es llegeix en minuts
Lara Bau

El curs vinent començarà amb les mesures necessàries per fer dels centres espais segurs per a alumnes i personal educatiu. Així ho ha afirmat Josep Bargalló en la roda de premsa de presentació del curs 2020-2021: «L’escola és el lloc més segur per a un nen i un adolescent fora de casa. No hi ha cap lloc fora de casa amb tantes mesures de seguretat, prevenció, traçabilitat, control i seguiment. Necessitem que sigui segur per fer la seva tasca educativa i comunitària amb garanties». El dilluns 14 de setembre començarà el curs 2020-2021 amb una previsió de 1.587.395 alumnes en els diferents ensenyaments –educació infantil, primària, ESO, batxillerat, FP, de règim especial, centres d’adults, a distància–.

Per primera vegada, es comptabilitza una pèrdua d’alumnes respecte al curs anterior, amb 9.451 alumnes menys en total –12.098 si es comptabilitza només l’alumnat de règim general. El descens més important es dona en l’educació primària: 12.163 alumnes. Per contra, l’ESO creix en 1.454 alumnes; la formació professional, en 2.420, i el batxillerat, en 591 alumnes.

Per al curs vinent s’han adoptat diferents mesures per fer front a la pandèmia en l’àmbit educatiu. El conseller ha recordat aquestes mesures, ja explicades en diferents ocasions durant els mesos de juliol i agost, tals com:

  • Accés al centre per torns per evitar aglomeracions, amb mascareta.
  • Ús de la mascareta a partir dels 12 anys. També als 6 anys en funció de l’evolució de la pandèmia si un territori ho requereix.
  • Sortida al pati per torns, amb mascareta.
  • Desinfecció i ventilació dels espais.
  • Ús de dispensadors de gel hidroalcohòlic i rentat de mans de l’alumnat i professorat.

Bargalló ha remarcat: «Hem posat totes les mesures que són possibles perquè l’escola sigui segura, perquè és la segona llar. Les mesures poden semblar rígides, però les hem de complir perquè hem d’assegurar el dret de l’educació del nostre alumnat. No podem tenir una generació d’alumnat que no hagi tingut la formació adequada, amb socialització i contacte amb la resta d’alumnes i professors. Hem de garantir el dret a l’educació».

8.162 noves contractacions

Per poder donar resposta a les circumstàncies extraordinàries del curs actual, s’invertiran 370 milions d’euros per a la contractació de personal docent, per al pla d’educació digital i per al pla de millora d’oportunitats educatives. Així, en matèria de personal docent i un altre personal de recolzament, hi haurà 8.162 noves contractacions, 5.321 de les quals són exclusivament personal docent. Aquest reforç de professorat suposa la inversió més alta feta fins ara en personal docent per part del Departament d’Educació. A més de la contractació de personal docent, també s’incrementa el personal d’atenció educativa –1.265–, els monitors –1.239– i el personal d’administració i servei (PAS) –337–.

Pla d’educació digital de Catalunya

Es posa en marxa aquest curs el Pla d’educació digital de Catalunya, a fi de millorar la competència digital de l’alumnat, el professorat i els centres educatius, amb una inversió de 184,8 milions d’euros. Els principals objectius del projecte són la transformació digital de les escoles, la dotació de dispositius per a alumnat i professorat, la dotació de connectivitat per a l’alumnat vulnerable i la creació d’una oficina tècnica per a la coordinació del projecte.

Així, es repartiran un total de 300.000 ordinadors portàtils per als alumnes de 3r d’ESO fins a la postobligatòria, amb una inversió de 99,7 milions d’euros. Alhora, Educació facilitarà 110.000 paquets de connectivitat, amb una inversió de 31,7 milions d’euros, per a l’alumnat vulnerable de totes les etapes a fi d’assegurar que aquest pugui seguir les classes des de casa seva en cas de confinament per quarantena.

També es preveu la dotació d’equipaments informàtics per al professorat en cas de confinament, amb el repartiment de 85.000 dispositius entre els docents. I la instal·lació de xarxes LAN-WIFI en 1.230 centres educatius públics que no en disposen, que suposa una inversió total de 23,5 milions d’euros.

Pla de millora d’oportunitats educatives

Notícies relacionades

En el curs 2020-2021 es desenvolupa el Pla de millora d’oportunitats educatives, dirigit als centres amb complexitat educativa, amb un finançament de 48.050.188 euros. La iniciativa inclou un total de 19 mesures per reduir les barreres econòmiques als centres, per fer acompanyament i recolzament a l’alumnat, i per acompanyar les famílies. El pla té la voluntat d’atenció específica a l’alumnat més vulnerable dels centres de més complexitat educativa perquè puguin compensar les desigualtats educatives derivades de la Covid-19.

Entre les mesures més destacades, es destinen 5 milions d’euros a l’accés equitatiu en sortides i colònies escolars; 4,2 milions per garantir el material escolar; assignen 4 milions a tallers d’estudi i recolzament escolar i 5,7 milions a l’alumnat amb necessitats educatives especials.