hort
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat ajuts per fomentar la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de preservar les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya, ja que l’elevada biodiversitat és una important font de recursos fitogenètics que cal conservar per l’amenaça de desaparició que hi ha.
Aquesta convocatòria d’ajuts està dotada amb 200.000 euros i facilitarà que les entitats que estan treballant al territori en la conservació de les varietats locals tradicionals catalanes puguin rebre un ajut econòmic. Algunes de les tasques que realitzen aquestes entitats són la prospecció de varietats locals i d’informació etnobotànica associada, la caracterització de varietats, el manteniment dels bancs de germoplasma d’espècies agrícoles i la multiplicació a fi d’obtenir o produir material com llavors, empelts o esqueixos. També fan analítiques vinculades a aquesta caracterització o conservació de varietats.
Segons l’ordre d’ajuts, en seran beneficiàries les entitats de conservació públiques i privades que portin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals. Aquestes entitats hauran de disposar d’un o una responsable del projecte, que ha de ser un tècnic degudament format en matèria de conservació de recursos fitogenètics. Aquesta persona haurà d’assistir als cursos que, a tal efecte, siguin convocats per l’Administració catalana.
L’import de la subvenció serà el que resulti de la suma d’imports de les actuacions respectives que se sol·licitin, tenint en compte que el màxim de l’ajuda per beneficiari és de 10.000 €. El termini de presentació de les sol·licituds serà d’un mes a comptar des del 17 de setembre.
Les varietats locals incrementen la biodiversitat
Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que s’han de preservar, ja que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i per tant contribueixen al desenvolupament econòmic.
Notícies relacionadesA Catalunya, com en la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut en els últims 50-60 anys una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat cultivant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en un ús intensiu dels abonaments, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment.
El Departament disposa d’un pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les varietats locals de Catalunya.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia