COMENÇA A MÀLAGA

Una Vuelta a Espanya amb estil

La ronda espanyola exhibeix múscul des de dissabte amb la seva personalitat, figures i vuit arribades en alt

valverde-tour

valverde-tour

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El múscul de la Vuelta, que comença aquest dissabte a Màlaga, té fibres diferents de les del Tour. Des de fa uns anys, una vegada la carrera es va assentar i va exhibir la seva pròpia personalitat, ha tornat a captivar l’aficionat a aquest esport amb una més que interessant presència de seguidors en les arribades i ports claus i unes audiències que, en el conjunt d’Espanya, s’assemblen i fins i tot alguns dies guanyen les del Tour. El 2017, per exemple, televisivament, la ronda espanyola va superar la francesa a TVE.

La Vuelta es va començar a agradar a si mateixa quan a partir d’aquesta dècada va trobar i va incorporar petits ports de muntanya, en alguns casos fins i tot carrers inclinats, que trencaven els esprints massius i que permetien a l’espectador disfrutar des del primer dia de la lluita entre els favorits de la general els qui, sota cap circumstància, es permetien amagar-se en la clandestinitat del pilot i es veien obligats a situar-se en un primer pla, com passarà, per exemple, diumenge vinent, en la segona etapa, que arriba a l’enclavament malagueny del Caminito del Rei.

El canvi de dates

La ronda espanyola va ser des de 1995, quan va canviar les dates de primavera per les del final de l’estiu, fins fa uns quants anys, una carrera a la que acudien, gairebé sempre de molt mala gana, els corredors que suspenien en el Tour, com l’alumne que havia d’aprovar al setembre els examens que no havia superat al finalitzar el curs. Però des que Carlos Sastre es va presentar a la sortida de la Vuelta el 2008, després d’arribar de groc a la capital francesa, i posteriorment Chris Froome, després de guanyar el Tour, tot va començar a canviar i, ara, només s’absenten de la carrera els que estan lesionats de veritat, com ha sigut lamentablement el cas de Mikel Landa.

Arribades explosives amb percentatges que superen el 20% són la marca de la prova

La Vuelta comença dissabte una etapa de sud a nord que inclou vuit arribades en alt i unes altres nou metes inèdites. La ronda espanyola fuig, a diferència del Tour, dels típics ‘monuments’ ciclistes de tota la vida, com el Tourmalet, que creen glamur, però on no passa res destacable des de fa uns quants anys. I en cada edició aposta per arribades asfixiants, gairebé costes per a cabres salvatges, on els ciclistes es retorcen, on els percentatges superen el 20 per cent, però on el pendent obliga a anar tan lent, a menys de 10 quilòmetres per hora, que resulta impossible obrir diferències entre els principals favorits. I, en aquest marc, es troben per exemple, les arribades previstes a La Camperona (etapa 13, a les valls mineres lleoneses), Les Praeres (etapa 14, a Astúries), la muntanya Oiz (per sobre de Bilbao, etapa 17) o el coll de la Gallina (a Andorra, en la qual ha de ser la penúltima i més decisiva jornada de la prova).

Els dissenys del passat

Si s’observen els dissenys habituals de les tres grans rondes fins a inicis d’aquesta dècada els traçats eren molt semblants, amb moltíssim pla, dos punts forts de muntanya en la segona i la tercera setmana, un quilometratge inflat en molts dies d’aparent calma i unes contrarellotges molt llargues que definien la general molt més que els dies de muntanya. La Vuelta va reduir quilometratge, va començar la moda de presentar etapes curtíssimes (un exemple que ha copiat més el Tour que el Giro) i, sobretot, disminuir el nombre de contrarellotges perquè fossin menys decisives, sabedors que les audiències no solen ser les millors en aquest tipus d’etapes. Aquest any només hi ha la ‘crono’ inicial de Màlaga, amb 8 quilòmetres, i la de Torrelavega, en la tercera setmana, i amb tan sols 32.

"La Vuelta tindrà la incertesa i intensitat necessàries perquè es converteixi en la prova més impredictible del calendari mundial"

Javier Guillén

Director de la Vuelta

Notícies relacionades

"La Vuelta 2018 serà una carrera amb la passió que toca i amb la incertesa i intensitat necessàries perquè es converteixi en la prova més impredictible del calendari mundial", avança Javier Guillén, director general de la prova i principal artífex del canvi d’estil que la carrera ha viscut en aquesta dècada.

Les estrelles

La prova es presenta ambl’Alejandro Valverde  de sempre –serà la seva 11a Vuelta- i amb uns altres tres vencedors de la carrera que va guanyar el murcià el 2009 (Vincenzo Nibali, dorsal u i triomfador el 2010, Fabio Aru, 2015, i Nairo Quintana, 2016), la baixa esperada de Froome, que va córrer el Giro, però amb bona part de la flor i nata del pilot mundial com Richie PorteSteven KruijswijkSimon YatesThibaut PinotPeter SaganIlnur ZakarinDavid de la CruzEnric MasFabio Aru i Dan Martin. ¿Qui guanyarà? És tan impredictible encertar-ho com endevinar al juny el triomf en el Tour de Geraint Thomas, que fa setmanes que celebra la victòria a París amb els amics gal·lesos.