El final de la ronda francesa
Pogacar comença a col·leccionar Tours de França
El corredor eslovè es corona a París al conquerir el seu segon Tour amb tot just 22 anys i disposat a marcar una època ciclista.
Igual que el 2020, no només ha guanyat el mallot groc, sinó que s’ha proclamat millor escalador i jove de la carrera.
Tadej Pogacar va arribar a un calorós París just 62 anys després de la victòria de Federico Bahamontes, escortat pels vuit companys del seu equip, l’Emirates, que no va perdre ni un sol efectiu en un Tour que va viure la millor primera setmana dels últims anys i els següents 15 dies colpejat precisament per l’enorme domini del prodigiós corredor eslovè.
Pogacar es va coronar al podi dels Camps Elisis, amb la imatge de l’Arc del Triomf al fons, idènticament igual a com ho va fer el 2020, vestit de groc; de blanc, com a millor menor de 25 anys, i amb les llunes vermelles, com a triomfador en la classificació de la muntanya. També, igual que el setembre passat, va guanyar tres etapes: dos de muntanya i una contrarellotge. L’única diferència és que el 2020 només va vestir de groc l’últim dia i ara ho ha fet des de la vuitena etapa, sense tenir cap oposició i molt menys el flagell del seu compatriota, Primoz Roglic, que va tenir la desgràcia de caure a la tercera etapa, va abandonar després i va deixar el Tour orfe de l’únic ciclista apuntat a la carrera que podia posar la victòria en risc a Pogacar. «He donat el màxim en aquest Tour i si em pregunteu quin dels dos ha costat més de guanyar diré que el d’aquest any ha sigut més estressant per tot el que comporta anar tants dies de groc i les preguntes dels periodistes, gairebé sempre les mateixes. Però el resum és que si vols guanyar el Tour cada dia has d’anar al màxim».
Preguntes incòmodes
L’any passat només va atendre els mitjans del Tour un sol dia vestit de groc, a l’última contrarellotge, després de sorprendre el món i tombar Roglic en l’últim sospir de la carrera. El 2021 el seu domini ha sigut elogiat, però també Pogacar ha hagut d’esquivar preguntes incòmodes amb comparacions a Lance Armstrong, per tot allò dolent que suposa el nord-americà per al ciclisme, i fins i tot ironitzar quan el qüestionaven per sorolls estranys a les seves rodes. «Jo ho he viscut perquè quan ets el dominador sempre hi ha gent que et qüestiona pel teu rendiment. És una cosa que forma part de la carrera i, tot i que afortunadament no tots els comentaris sempre van en la mateixa direcció, has d’aprendre a gestionar-los. El que tinc clar és que aquest no serà el seu últim Tour. És un portent, un fora de sèrie i un campió extraordinari a qui li queda corda per a estona», afirma Alberto Contador.
Tres grans rondes ha disputat i a les tres no s’ha mogut del podi amb dos triomfs a París i una tercera plaça a Madrid, a la Vuelta del 2019. I només té 22 anys. «No sé si marcarà una època, però no para de fer passos accelerats. El que sí que sé és que està fent història. Atresora una qualitat evident, però no serà fàcil guanyar el Tour com si no passés res perquè pot aparèixer qualsevol rival que li posi complicat», explica Joxean Fernández ‘Matxín’, el seu director a l’Emirates.
El gran dominador
Notícies relacionadesPerquè Pogacar no només ha guanyat el Tour, sinó que ha dominat bona part de l’any ciclista amb tres victòries en rondes per etapes més curtes (Tour dels Emirats, Tirrena-Adriàtica i Tour d’Eslovènia) sense oblidar l’impressionant esprint que li va donar el triomf a la Lieja-Bastogne-Lieja. I dissabte serà el màxim favorit als Jocs de Tòquio. «Entrarem en l’era Pogacar, perquè a partir d’ara no només serà el favorit al Tour, sinó en totes les carreres. I, a més, ja és l’abanderat d’aquesta nova generació de corredors agressius, que no es conformen d’anar a roda i que s’han carregat el conformisme dels últims 15 anys en l’anomenat ciclisme d’orellera. Gràcies a Pogacar i a la seva generació, i als nous joves que sorgiran, ens divertirem molt veient ciclisme els pròxims anys», assegura Pedro Delgado.
D’aquí un any, quan es produeixi el part del Tour 2022, a Copenhaguen, Pogacar serà el gran favorit. «Però tampoc ha de descuidar-se, perquè jo vaig viure l’explosió de Fignon. Va guanyar dos Tours consecutius, amb 22 i 23 anys, i després li van arribar les lesions», recorda Delgado. Mai s’ha d’abaixar la guàrdia.
Van Aert salva l’honor de Bèlgica
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034