L’inici de la ronda espanyola

Una Vuelta de ‘porta oberta’ però amb la mascareta posada

  • A diferència del 2020 el públic podrà anar a sortides, arribades i accedir als ports de muntanya pels quals passa la cursa.

  • Els corredors seran sotmesos a proves anti-Covid abans de començar la competició aquest dissabte i en les dues jornades de descans a Almeria i Santander.

Una Vuelta de ‘porta oberta’ però amb la mascareta posada
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta, que comença dissabte a Burgos, es correrà amb públic als ports i es permetrà l’assistència d’espectadors a les sortides i arribades de les etapes. L’any passat, quan la carrera es va disputar entre els mesos d’octubre i novembre, en plena nova onada de contagis per Covid, no es va permetre la presència d’aficionats i fins i tot la Guàrdia Civil i l’Ertzaintza, als territoris sota el seu control pels quals va passar la cursa, van tancar l’accés a les muntanyes i només van permetre el pas dels vehicles acreditats per la carrera.

Aquest any, segons confirma a aquest diari Javier Guillén, director de la carrera, el panorama serà diferent, tot i que l’accés dels aficionats als corredors no estarà permès, per no trencar la bombolla de carrera i evitar contagis als equips ciclistes. «Hi haurà un percentatge d’espectadors que no sempre serà el mateix i dependrà de la normativa de cada comunitat autònoma per la qual passem», explica Guillén. La ronda espanyola circularà aquest any per les comunitats de les dues Castelles, València, Múrcia, Andalusia, Extremadura, Cantàbria, Astúries i Galícia. La prova, a diferència d’altres anys, no acabarà a Madrid, sinó amb una contrarellotge a Santiago de Compostel·la. «A la via pública que nosaltres no controlem no hi haurà problema per aplaudir el pas dels corredors, tot i que sí que demanem que es respectin les mesures de seguretat i que tothom porti posada la mascareta».

Proves als ciclistes

Els ciclistes hauran de passar un control previ de proves anti-Covid abans de la sortida. Tots els corredors aniran arribant aquest dimecres a Burgos, ja que han de pernoctar a la ciutat castellana per passar els controls antidopatge, que continuen existint. Posteriorment, i sempre que no hi hagi la sospita de contagi, seran sotmesos a noves proves en les dues jornades de descans de la cursa; primer a Almeria i després a Santander. Tot el personal, tant de carrera com tècnics i auxiliars dels equips, hauran de passar igualment les anàlisis pertinents en els dos dies de repòs de la Vuelta.

També, a diferència de l’any passat, es permetrà la presència de convidats a les zones acotades de la carrera tant en sortides com en arribades. El 2020, els dos perímetres estaven totalment tancats al públic. No es van repartir invitacions i ningú va poder veure l’arribada dels corredors en directe, cosa que va donar un aspecte molt trist a la carrera que va guanyar Primoz Roglic per segona vegada i que dissabte sortirà com el màxim favorit al triomf després d’haver aconseguit la medalla d’or en la prova olímpica de contrarellotge.

50 metres de seguretat

Notícies relacionades

«La mascareta serà obligatòria a les sortides i arribades que nosaltres controlem i només estaran restringits i sense espectadors els últims 50 metres a la zona d’arribada per protegir al màxim els corredors», afegeix Guillén.

La cursa, a més, exigirà proves de PCR, d’antígens o passaport de vacunació completa per a totes les persones acreditades, tal com va fer el Tour, amb unes pautes sanitàries que són molt similars a les exigides el mes passat per la ronda francesa.