La ronda espanyola

Roglic sentencia la Vuelta entre el caos general

  • El francès Champoussin guanya davant el desordre general, amb un Ineos que noqueja Bernal i un Superman que abandona sent sisè i castiga la imatge del Movistar.

Roglic sentencia la Vuelta entre el caos general

LA VUELTA / CXCLING

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Entre el caos general va emergir aquest dissabte el ciclista que mai perd i que aquest diumenge guanyarà la seva tercera Vuelta de forma consecutiva, Primoz Roglic. Poc podran justificar l’actuació tàctica els equips que van trencar la carrera en una etapa tan explosiva com intensa, tan apassionada com lluitada, si s’exceptua el Bahrain, l’equip que sempre sobresurt quan el seu líder cau i abandona, moltes vegades Mikel Landa. La resta ho va fer l’etapa dissenyada per Óscar Pereiro a imatge i semblança de Roglic. No va tenir gregaris del Jumbo. Va ser igual. Portaven altres mallots.

Roglic va anar amb carrossa després de l’embolic que es va organitzar quan a 60 quilòmetres de l’últim dels cinc cims gallecs, tan desconeguts com preciosos, va atacar Adam Yates per destrossar-ho tot, començant pel seu equip, l’Ineos. El corredor britànic no va fer altra cosa que tallar Egan Bernal, que es va acomiadar d’intentar pujar al podi i va cedir el mallot blanc com a millor jove menor de 25 anys, una peça que li havia fet perdre hores de descans, des del primer dia, entre pujades al podi i atencions a la premsa. L’hi va robar un jove suís que apunta alt, que es diu Gino Mäder i corre amb el Bahrain, l’equip que va col·locar l’australià Jack Haig al podi d’una Vuelta que s’acaba aquest diumenge a Santiago amb una contrarellotge on només hi ha un favorit per guanyar-la, el campió olímpic, el mallot vermell, el corredor imbatible sinó cau, com va passar al Tour, o hi ha en carrera el seu compatriota Tadej Pogacar.

Incomprensible el que tàcticament va fer l’Ineos, que se n’anirà de la Vuelta sense victòries d’etapa, com al Tour, tot i que aquí van situar Richard Carapaz en la tercera posició del calaix dels Camps Elisis; sempre una mica millor que un ciclisme espanyol que per primera vegada en la història acabarà les tres grans (Giro, Tour i Vuelta per ordre d’haver-se disputat) sense cap victòria d’etapa.

Un dia en què tothom va deixar la casa per escombrar, amb Roglic mirant el que feien els seus rivals –«no es pot tenir tot. Jo només controlava els que pretenia vigilar»–, un francès anomenat Clément Champoussin va sorgir com si sortís d’una cova per atacar a dos quilòmetres de l’últim cim i emportar-se la victòria per sorpresa. La resta, els corredors situats en la general per darrere l’eslovè, segurament sabien que per molt que ataquessin l’etapa acabaria amb la quarta victòria de Roglic i van deixar per escombrar la carretera que els conduïa a l’últim cim de la Vuelta 2021 per alegria del jove francès de l’AG2R.

El moment determinant

A 60 quilòmetres de l’arribada es van quedar sols Roglic, Enric Mas, Haig, Yates i Mäder. A 60 quilòmetres es va quedar tallat Superman i va embogir. No va ser culpa de ningú en particular. Bernal sí que podia queixar-se per la maniobra del seu company anglès. ¿Però Superman? Miguel Ángel López va començar a veure asfalt pel mig. No va fer altra cosa que parlar una vegada i una altra amb el seu director, Patxi Vila, a través de l’emissora del Movistar, i quan va saber que tenia el podi perdut no se li va acudir cap altra cosa que adoptar la pitjor decisió en un esport que només acostuma a atendre les heroïcitats. Superman va abandonar la Vuelta per a deshonor seu i del seu equip.

Notícies relacionades

El ciclisme és l’esport en què quan ningú portava casc els ciclistes arribaven a meta amb el cap obert. El ciclisme és i era l’esport en què no es demana el canvi quan un es lesiona. Es creuen metes amb ossos trencats i els metges cusen ferides a corredors que s’agafen al seu cotxe entre xiscles de dolor. I el Movistar és l’equip que sempre està cridat a ficar-se en embolics inesperats, sobretot a la Vuelta i de vegades, també, al Tour. Superman va acabar l’etapa al cotxe del Movistar quan era el sisè de la general. Ningú el va poder convèncer, ni el seu company Imanol Erviti, que va arribar per darrere. Fins i tot no hauria passat res si l’equip l’hagués enviat al cotxe escombra en comptes d’ocupar una còmoda plaça al seient del vehicle auxiliar.

Va ser tan lamentable com quan Superman, el 2019, llavors a l’Astanà, va anomenar el Movistar l’equip «dels mateixos tontos de sempre», després que forcessin un atac després d’una caiguda camí de Toledo. Va ser un abandonament que mereix una resposta contundent de l’equip, que almenys va poder assegurar amb Mas, tret d’una sorpresa majúscula en la contrarellotge d’aquest diumenge, el segon lloc de la general. I el millor del cas és que tot aquest xou a Roglic li va ser igual. Ell anava amb carrossa cap a la victòria en la seva tercera Vuelta.