Ciclisme

Tour de França 2022. Etapa 12: Recorregut, perfil i horari d’avui

Els galls del pilot s’enfronten en un escenari de llegenda que es troba d’aniversari: l’Alpe d’Huez

Tour de França 2022. Etapa 12: Recorregut, perfil i horari d’avui

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Si hi ha una muntanya que sona per sobre de totes en el Tour de França, aquesta és Alpe d’Huez, els seus 21 revolts terrórífics sobre els quals s’han escrit algunes de les pàgines més èpiques de la carrera.

El seu nom tornarà a estar tots els caps en la dotzena etapa del Tour, una rèplica de la qual es va córrer el 1986 entre Briançon i la llegendària muntanya, 165,1 quilòmetres de baralla permanent, amb el Galibier, d’aperitiu, la Croix de Fer per seguir abans d’afrontar l’última ascensió.

L’Alpe d’Huez torna al recorregut després de quatre anys d’absència, un període massa llarg per a un port que, habitualment, es pujava una edició de cada dues, però que en els últims temps ha viscut la competència d’altres ascensos que lluiten per restar-li pes en la llegenda.

Aquesta vegada no podia faltar per celebrar els 70 anys del seu primer ascens, quan l’italià Fausto Copi es va imposar en un pendent gairebé buit, lluny de la gresca que acompanya les seves rampes des d’aleshores.

Aniversari és festa i Alpe d’Huez sap festejar, sobretot perquè han fet coincidir l’etapa amb el 14 de juliol, la festa nacional francesa, fet que garanteix que el sofriment en l’asfalt estarà envoltat de l’alegria a les cunetes.

Assegurada la gresca, no s’ha d’oblidar que l’etapa presenta un perfil temible, 65 quilòmetres d’ascens, un desnivell positiu de 4.750 metres, el més gran de l’edició, tot això a la vora dels 2.000 metres d’altitud, amb el consegüent càstig per als pulmons.

Un etapa sense respir que, amb prou feines començar, ascendirà el Galibier per segon dia consecutiu, aquesta vegada per l’altre vessant, més llarg, 23 quilòmetres, però més estirada, al 5,1% de mitjana en el seu pendent, que torna a portar el Tour al seu sostre.

El descens, de 50 quilòmetres gairebé ininterromputs, porta a la falda de la Croix du Fer, 29 quilòmetres de pujada més al 5,2% de desnivell amb el seu cim situat a 54 quilòmetres per a la meta.

Però abans, quedarà ascendir al mite, superar els seus 21 revolts entre l’alegria d’un públic sorollós, el pas obligat cap a la glòria, la d’una etapa prestigiosa, però també vital en la lluita per la classificació general.

Difícil pensar que l’etapa no marcarà la història, com va fer en aquell 1986. El Tour ha decidit repetir un duo gairebé similar, el Granon i després l’Alpe d’Huez.

El primer va passar a la història per la victòria en solitari de l’espanyol Eduardo Chozas i per ser l’últim dia en què el francès Bernard Hinault vestia el mallot groc, que va cedir al seu company d’equip nord-americà Greg Lemond.

L’Alpe d’Huez va simbolitzar la reconciliació i el pas del relleu, amb els dos fent junts l’ascens llegendari i travessant la meta agafats de la mà a cinc dies de l’arribada a París, on el nord-americà va guanyar el primer dels seus tres Tours i el francès, que aleshores ja n’havia guanyat cinc, es retirava sent segon.

La muntanya dels revolts, sempre disposat per doctorar ciclistes, pot ser clau per a l’eslovè Tadej Pogacar, que domina el pilot des del 2020 i que persegueix el seu tercer Tour, però que mai ha pujat aquest mite en competició i que no aspira a res més que a escriure el seu nom allà.

D’Alpe d’Huez en pot sortir una general ja molt clarificada, tot i que encara quedaran per davant el Pirineu i la contrarellotge de 40 quilòmetres del penúltim dia.

Etapa 12: Briançon - L’Alpe d’Huez, 165,1 km

Hora de sortida: 13.20 hores (11.20 GMT)

Hora prevista d’arribada: 18.08 (16.08 GMT)

Muntanya:

Coll del Galibier (especial): 23 km al 5,1 %, a 131,9 km de meta

Notícies relacionades

Col de la Croix de Fer (Especial): 29 km al 5,2 % a 54,5 km

Alpe d’Huez (Especial): 13,8 km al 8,1 %, a la meta.