El Tourmalet

El Tourmalet: elles agafen el relleu

  • El Tour Femmes comença aquest diumenge a París amb els mateixos patrocinadors i estructura que la ronda francesa masculina.

  • El Movistar hi acudeix amb la principal favorita, Annemiek van Vleuten, però amb una única corredora espanyola, tot i que l’UEA de Pogacar el lidera la mallorquina Mavi García, que lluitarà pel mallot groc.

El Tourmalet: elles agafen el relleu

MOVISTAR TEAM / SPRINT CYCLING AGENCY

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Elles agafen el relleu a partir de demà diumenge. Arribaran abans que els nois als Camps Elisis de París i tindran l’honor de trepitjar el podi que després esperarà Jonas Vingegaard. I elles portaran els mateixos mallots, les seguiran les mateixes càmeres, portaran davant per protegir-les del trànsit obert els mateixos gendarmes i per darrere els mateixos cotxes vermells que s’han ocupat durant tres setmanes que tot sortís tan bé com fos possible, entre Copenhaguen i París.

Serà tot una miqueta més petit, les etapes són més curtes i competeixen 8 dies en comptes de 21. Els equips estan formats per sis ciclistes en lloc de vuit i les infraestructures, per tant, mouen una mica menys de personal. Es denomina el Tour Femmes i, tot i que no és la primera vegada que es disputa una ronda francesa femenina, i si no que s’ho preguntin a Joane Somarriba (tres victòries a França quan la carrera s’anomenava la Grande Boucle perquè els promotors no podien utilitzar el terme Tour), sí que és la primera ocasió que la carrera es mou amb la mateixa estructura, la mateixa organització i proporcionalment amb els mateixos mitjans que el Tour masculí.

A passes gegants

Seria una pena oblidar-les perquè el ciclisme femení està creixent a passes gegants, i segueix l’exemple d’altres disciplines com el futbol. Va voler el Tour, a més, dotar les dones proporcionalment dels mateixos premis que els homes reben pels seus èxits en el Tour. No guanyarà el mateix la corredora que acabi diumenge 31 de groc en la Superplanche des Belles Filles que Vingegaard, però sí que rebrà els mateixos diners que s’han emportat els homes durant les primeres 8 etapes del Tour.

Elles es mouran entre el pla que envolta París, per les costes de la Xampanya francesa, faran una incursió per terra, sense asfalt, entre vinyes i el cap de setmana arribarà la muntanya en els meravellosos Vosges i els seus paisatges.

Les diferències del passat

Fa molts, molts anys, abans que Somarriba guanyés a França, quan Miguel Induráin començava a entossudir-se que era possible arribar de groc a París, que hi havia una diferència tan gran entre el ciclisme femení com la nit i el dia o com ser passatger d’un tren d’alta velocitat o d’un vagó tirat per una locomotora de vapor: vells cotxes per a la direcció esportiva, roba preparada exclusivament per a homes que les ciclistes adaptaven com podien als seus cossos i bicicletes que ara si més no formarien part del departament de gangues de ciclisme d’uns grans magatzems.

Notícies relacionades

Així era impossible que triomfessin, sense visibilitat televisiva (el Tour Femmes es veurà a Espanya per Teledeporte i Eurosport), sense patrocinadors amb cara i ulls, amb poquíssima competició, sense sous ni seguretat social, viatjant a les carreres amb cotxe en comptes d’avió. Ara es veuran bona part dels mallots que han animat el Tour durant després de setmanes: Trek, Movistar, Jumbo. DSM, UEA, BikeExchange, Cofidis, EF i Arkéa i fins i tot la caravana publicitària precedirà les corredores perquè els espectadors que s’animin a esperar-les a les cunetes tinguin alguna cosa més per explicar.

El cas espanyol

Entre aquests equips figura el Movistar, que a més porta la principal favorita a la victòria, la neerlandesa Annemiek van Vleuten, guanyadora del Giro. Tanmateix, només porten una ciclista espanyola (Sheila Gutiérrez). Potser, en suport del ciclisme local femení, hauria sigut millor inscriure alguna altra compatriota de Gutiérrez perquè les dones ciclistes espanyoles encara necessiten suport i empenta. Només hi participen quatre corredores nascudes al sud del Pirineu, a part de Gutiérrez, s’hi presenten Sandra Alonso, Ane Santisteban i Mavi García, tercera del Giro, a l’UEA de Tadej Pogacar, i que lluitarà amb totes les seves forces pel mallot groc.