L’atractiu de la ronda espanyola

La ‘reVuelta’ dels joves

  • La prova es presenta amb un recorregut atractiu, amb l’aposta de la muntanya i amb el concurs dels dos millors joves del pilot espanyol, Juan Ayuso i Carlos Rodríguez.

La ‘reVuelta’ dels joves

INEOS GRENADIERS TEAM

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Més enllà de les 21 etapes, de les muntanyes, de la visita als Països Baixos, de si Sierra Nevada serà el cim rei, de com de determinant sigui el pas per Astúries o si Navacerrada decidirà la carrera, dos noms il·luminen la prova fins al punt de ser els líders la ‘reVuelta’: Juan Ayuso i Carlos Rodríguez, tant se val l’ordre.

Quan va néixer Pedro Delgado el 1960, el primer fenomen espanyol del ciclisme contemporani, Federico Bahamontes encara feia de les seves pel Tour. Mentre canviaven el primer bolquer a Miguel Indurain el 1964, la volta francesa va viure un dels duels més apassionants de tots els temps entre Jacques Anquetil i Raymond Poulidor. Rodríguez té 21 anys i Ayuso, 19. Tots dos van néixer al segle XXI amb Lance Armstrong viatjant a cap lloc i abans que el ciclisme comencés a fer examen de consciència sobre els assumptes tèrbols que no es podien fer i que la parella de ‘revoltosos’ afortunadament ja no han conegut.

Al·licient extra

Debuten per la gràcia de la Vuelta i per tenir un al·licient extra pel País Basc, Cantàbria, Castella i Lleó, Astúries, terres valencianes, andaluses, extremenyes i madrilenyes per les quals passarà la carrera, al marge de l’explosiva visita als Països Baixos. I, sobretot, per donar un al·licient extra a una afició espanyola que ja ha patit massa desil·lusions amb Enric Mas i Mikel Landa, i que necessita alguna cosa més que homenatjar i acomiadar durant 21 dies Alejandro Valverde en la seva última ronda espanyola.

Ayuso, nascut a Barcelona perquè allà hi treballava el seu pare abans d’establir-se a Atlanta, és tan bo que fins i tot s’ha fixat en ell Miguel Indurain per assenyalar-lo com el pròxim aspirant espanyol a triomfar en grans voltes. Rodríguez té dots d’escalador que no tem les contrarellotges, mentre no oblida els estudis d’enginyeria a la Universitat de Granada. Continua vivint a la seva Almuñécar natal mentre Ayuso ja viu a Andorra, el país més ciclista, per les muntanyes i alguna cosa més.

Són corredors que ja es mouen en un pilot que s’ha oblidat del francès com a llengua mare i que ha deixat altres idiomes, com el castellà i l’italià, en un pla secundari, per pedalar a ritme de l’anglès. Ayuso, a la UEA, creix lluny de convertir-se en un gregari de Tadej Pogacar, fins al punt que ha firmat el contracte més llarg, fins al 2028, mai vist en aquest esport. Rodríguez és la perla de l’Ineos i, tot i que afirmi que ha vingut a la Vuelta per treballar per Richard Carapaz, al seu equip no tenen cap intenció de frenar-lo si es decideix a realitzar una ofensiva en alguna de les muntanyes inesperades com el Pico Jano (Cantàbria), Peñas Blancas (Andalusia) i Piornal (Extremadura).

Primer any professional

Tots dos compleixen el seu primer any entre els professionals i han destacat en totes les curses en què han participat. Rodríguez va guanyar una etapa a la Itzulia i el País Basc també va somriure a Ayuso al conquerir el Gran Premi de Getxo a principis de mes. Ayuso, a qui cal identificar com a ciclista alacantí tot i que hagi nascut a Barcelona, no ha desentonat en cap de general de les curses que ha disputat. Va ser cinquè a la Volta i quart a Romandia, mentre que va abandonar el Dauphiné malalt quan ocupava un lloc en el ‘top ten’ de la classificació.

«Mai he competit més de 10 dies seguits, i per això no sé com em trobaré. Però, més que pressió, sento motivació, i m’agrada que la gent esperi grans coses de mi». Ho diu Ayuso, que, malgrat no haver fet encara els 20 anys, demostra una experiència similar a què va exhibir el seu company Pogacar quan va debutar en la Vuelta a la seva mateixa edat.

Somnis per complir

Notícies relacionades

Rodríguez parla pausadament, amb aquest encantador accent granadí. Celebra que sigui el campió d’Espanya, títol que va conquerir una setmana abans de començar un Tour que l’espera l’any que ve amb els braços oberts. «El meu objectiu és que tot vagi bé i pugui arribar a Madrid. No temo la pressió, perquè corro motivat i feliç per debutar en la Vuelta. ¿El somni? Guanyar una etapa i disfrutar de la carrera».

La particular ‘reVuelta’ comença per a ells com per a tothom amb la contrarellotge per equips, després, a l’inici de la segona setmana, en tindran una altra a Alacant i ja s’oblidaran del cronòmetre quan la prova s’acalori per carreteres de Còrdova i Jaén en pujades marcades per l’alta temperatura com la que es trobaran a la costa de la Pandera. Però per a això encara falten dues setmanes.