Un individu curiós
Tinkov, que ha renunciat a la ciutadania russa, va ser l’amo de l’equip de Contador
A principis de la dècada passada, el Tinkoff va ser un dels conjunts més potents del pilot amb el ciclista espanyol com a líder.
L’empresari, ara enfrontat a Putin, recorria les etapes en bici com si fos un corredor més de l'equip i a les nits feia bromes al seu compte de Twitter.
No ha existit mai un amo d’equip ciclista tan curiós –i fins i tot capritxós– com Oleg Tinkov, l’empresari que ara ha renunciat a la ciutadania russa en protesta per la guerra d’Ucraïna i en contra de les polítiques de Vladímir Putin. Potser va ser el propietari d’un equip –potser l’únic també– que mantenia moltes nits en suspens els periodistes perquè a l’estil d’altres personatges mediàtics, alguns de vinculats amb la política, aprofitava el Twitter per comentar, comunicar i explicar situacions curioses vinculades amb el seu equip. Fins que algú es va adonar que premia les tecles del seu mòbil o ordinador amb més ímpetu quan el vodka li començava a fer efecte.
Qui el va conèixer bé –en algunes ocasions li va donar suport, en d’altres el va criticar, i fins i tot el va insultar–, va ser Alberto Contador, el ciclista de Pinto i el que mai va tenir gaire sort a l’hora de conviure amb els responsables dels seus equips: es va veure afectat de retruc per l’operació Puerto (2006) fins al punt que el mateix Eufemiano Fuentes, el capitost de la trama de dopatge, el va exculpar dient que no era client seu. Després d’acabar la relació amb Manolo Saiz, el tècnic que el va incorporar a l’esport professional, va arribar a la seva vida Johan Bruyneel. Tot va anar bé fins que Bruyneel va recuperar per al ciclisme Lance Armstrong, i el matrimoni entre el corredor texà i el madrileny va ser més aviat una relació en clau de divorci des del primer dia fins que el nord-americà se’n va anar, molt abans que li esclatés a la cara el caos del dopatge que el va esborrar de la vida ciclista.
Fins al 2016
I així va aparèixer Bjarne Riis amb el suport d’un banc danès (Saxo Bank) fins que els propietaris es van adonar que apostar pel ciclisme era un negoci molt car, malgrat els èxits esportius de la seva estrella espanyola. Va sorgir llavors Tinkov, que al cap de poc temps va acomiadar Riis, diguem que per desavinences, i va començar una nova convivència tipus surrealista entre Contador i el milionari rus que es va allargar del 2012 al 2016.
Oleg Tinkov es va arribar a apassionar tant amb l’esport on promocionava el seu banc que va decidir no perdre’s ni un dia el Tour. I no només per conviure amb els seus ciclistes, sinó per solcar les carreteres com si en fos un més. Però és clar, n’era l’amo i el propietari cal tractar-lo d’una manera exquisida, així que si decideix fer en bici part de l’etapa del dia cal cuidar-lo com si fos un ciclista més de l’equip.
Correctament vestit amb el mallot i el ‘coulotte’ del seu equip, cada dia un mecànic li repassava la bici, l’oficial, per descomptat, no fos cas que l’amo tingués una avaria. Amb un cotxe, correctament acreditat, per evitar qualsevol problema amb els gendarmes que vigilaven la carretera abans de l’arribada del pilot, i de passada protegir-lo d’un contratemps amb un altre vehicle, Tinkov solcava la ruta del Tour, fins que es cansava.
Massatgista inclòs
I llavors, si l’hotel era lluny o decidia incorporar-se a la carrera en un dels cotxes que seguien el pilot, feia ús d’una dutxa portàtil, tot i que hi hagués espectadors a la cuneta, i refrescar-se abans de canviar-se amb la roba de carrer, que era la mateixa que vestien els ciclistes del seu equip. ¡Ah! Un massatgista també sabia que havia de recuperar cada tarda els músculs del banquer.
Presumia d’avió privat (amb el qual va viatjar Contador a Madrid quan va caure i va abandonar el Tour del 2014), del bon menjar i dels bons caldos. Per això, quan la beguda començava a fer efecte, cap a la matinada, Tinkov obria l’aplicació de Twitter. ¡Comença l’espectacle! I encara més si el calendari marcava l’1 d’abril, dia de les bromes o innocentades arreu del món menys a Espanya. Tant era que sabés que la relació de Contador amb Armstrong era nul·la. Es permetia comunicar a so de bombo i platerets la contractació del texà, llavors ja esquitxat pel dopatge, com a mànager de l’equip, tal com va fer el 2015.
De la cervesa a les finances
Notícies relacionadesTinkov s’asseia al costat de Contador en les conferències de premsa que el madrileny feia en les jornades de descans del Tour, ordenava els seus auxiliars que busquessin sense èxit per les àrees comercials de la zona «pingüins» perquè els ciclistes no patissin per l’onada de calor en la jornada de repòs dels Alps, tot i que en aquest cas es va demostrar que els diners no podien amb tot.
Nascut el dia de Nadal del 1967 a Sibèria, fill d’un miner, es va fer milionari, després de provar com a ciclista, gràcies a un negoci cerveser que va ser un gran èxit a Rússia. Després de vendre la patent el 2007 va fundar una entitat de crèdits bancaris al seu país, Tinkoff Credit Systems, que és la que va donar nom al conjunt de Contador,que Tinkov va comprar per sis milions d’euros a principis de la dècada passada i que va funcionar sempre segons les seves decisions –tècnics, corredors– per demostrar que en aquella època era tan fanàtic de la bici com dels resultats de l’equip.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.