LA BIODIVERSITAT DEL MEDI URBÀ
Els 'altres' coloms
Tórtores turques i tudons s'adapten a l'asfalt i colonitzen les ciutats de Catalunya
A Barcelona, l'increment de totes dues en l'última dècada tan sols és superat pel de les cotorres
No cal ser un experimentat ornitòleg per arribar a detectar que als carrers, les places i altres àmbits del medi urbà és cada vegada més nombrosa la presència de dues espècies de colom, o de la família dels coloms, que fa tot just una dècada eren una autèntica raresa. S'assemblen i fins i tot tenen hàbits compartits amb els coloms roquers domèstics -els grisos de tota la vida-, com ara acostar-se ràpidament allà on detecten molles de pa a terra i dur a terme vols a baixa altura, però no són el mateix: una espècie, el tudó (en castellà, torcaz), és robusta i té un característic bec ataronjat, entre altres peculiaritats; l'altra, la tórtora turca, és més petita i destaca pels tons bruns o cendrosos del seu plomatge, a més de pel seu inconfusible cant gutural (u-u-u-u).
L'expansió del tudó i de la tórtora a les ciutats de Catalunya, i en general d'Espanya, segueix processos diferents. La primera és una espècie autòctona però fins ara gairebé exclusiva de medis boscosos, on pot arribar a ser abundant; la segona, en canvi, originària d'estepes i cultius del Pròxim Orient, Turquia i el Pakistan, ha arribat fins aquí després de colonitzar bona part d'Europa en un procés que es va iniciar al segle XIX. Aquesta expansió és natural, no induïda per l'home, però òbviament obeeix a la gran capacitat de les dues espècies per adaptar-se als ambients antròpics i a una dieta cosmopolita. En definitiva, a sobreviure com si fossin coloms roquers.
A totes les comarques
Excepte algunes deteccions esporàdiques, els primers nuclis reproductors de tórtora turca a Catalunya es documenten a principis dels anys 80 al Maresme, Tarragona i Ripoll, però la gran expansió comença en la dècada posterior. La primera citació a Espanya és del 1960 a Astúries.
Segons dades de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), la tórtora turca ja està consolidada actualment a totes les comarques catalanes, incloent-hi la Vall d'Aran, malgrat que els nuclis principals estan situats a la costa i a algunes ciutats de l'interior del territori, com Lleida, Manresa, Granollers, Girona i Vic. Marc Anton, especialista de l'ICO, explica que «les poblacions han augmentat a Barcelona un 7% anual durant l'última dècada, un ritme només superat per la cotorra de Kramer». Ni garses, ni gavines, ni merles, ara tan ubiqües, s'hi aproximen en rapidesa. La tórtora turca mostra predilecció per zones enjardinades on hi hagi llavors i fruits de plantes herbàcies. «Abans criava exclusivament en arbres, però ara n'hem vist fins i tot en fanals», afegeix Anton.
L'expansió del tudó en el medi urbà també és molt recent. A diferència del que passa als boscos, amb nombrosos exemplars migratoris que vénen a passar l'hivern, a les ciutats és una espècie sedentària que es pot observar durant tot l'any. «A Barcelona, la seva població s'ha més que duplicat des del 2002», prossegueix Anton. En aquest sentit, el també ornitòleg Ricardo Ramos posa l'exemple del parc de Diagonal Mar: «Fa una dècada no se n'hi veia cap, però aquesta primavera, en canvi, n'he arribat a comptar fins a 24 exemplars».
Notícies relacionadesSegons Ramos, els tudons troben a les ciutats un ambient òptim -està prohibit caçar-los- i una gran disponibilitat d'aliment: «A l'època de la tardor s'empassen les glans d'alzines i alzines sureres, un fruit que cap altra espècie pot pair, i a l'estiu s'afarten de les móres de les moreres. Aprofiten els recursos», resumeix. Els tudons, això sí, continuen creant els seus nius en branques d'arbres.
No hi ha motius, almenys de moment, perquè s'hagin de catalogar les tórtores turques i molt menys els tudons com a aus invasores perquè no es té constància de cap afectació ressenyable sobre la fauna autòctona o sobre activitats humanes. És més, Ramos afirma que és un error atribuir a la tórtora turca el descens observat en les poblacions de tórtora comuna, l'autòctona, «atès que es tracta d'una espècie migratòria i forestal que no entra en competència amb la turca, que a Catalunya és essencialment urbana».
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta