Uganda 2013, un eclipsi solidari
Escola de formació audiovisual a Gulu, Uganda. MISSIÓ ECLIPSI
El diumenge 3 de novembre del 2013 hi haurà un eclipsi total de Sol només observable des de l'Àfrica Equatorial. La localització cap on es desplaça l'expedició científica Missió Eclipsi per cobrir la notícia per a EL PERIÓDICO és la ciutat de Gulu, al nord d'Uganda, on milers de nens han estat obligats a ser soldats.
L'oenagé Hypoheals treballa perquè aquests nens als quals la guerra només els ha deixat imatges terribles puguin recuperar la seva vida i el seu futur. En aquesta ocasió, l'expedició, al servei de l'organització, transporta en el seu viatge divers material per crear una nova escola de formació audiovisual a Gulu.
Uganda: història d'un conflicte
Des del 1987, Uganda ha patit les conseqüències d'una terrible i brutal guerra entre l'exèrcit governamental i l'LRA ('Lord’s Resistance Army', Exèrcit de Resistència del Senyor), comandat pel líder espiritual Joseph Kony. Les principals víctimes d'aquesta guerra han estat els acholi, grup ètnic procedent de la zona situada entre el nord d'Uganda i el sud del Sudan. Durant anys nenes, nens i joves de la regió van haver de buscar refugi a Gulu i altres nuclis grans de població per protegir-se dels segrestos nocturns comesos per l'LRA. Els que fugien d'aquesta amenaça se'ls va conèixer com els 'night commuters', els 'viatgers de la nit'.
Al llarg de 26 anys el conflicte ha causat al voltant de 200.000 morts, ha desplaçat aproximadament 2 milions de persones, i ha segrestat més de 40.000 joves, que han estat utilitzats com a soldats i com a esclaus sexuals. S'estima que el 85% de les forces de l'LRA es compon de nenes i nens en aquestes condicions. A causa de la cruesa del conflicte i com que aquest va afectar majoritàriament la població civil, la zona es va poblar d'oenagés i organismes internacionals en un intent de pal·liar la situació d'inseguretat i indefensió generada per la guerra.
El 2008, després d'anys de negociacions, hi va haver un intent d'alto el foc. L'LRA es va negar a entregar les armes i, amb això, el procés no es va arribar a consumar. Des d'aleshores, si bé l'activitat armada s'ha reduït a Uganda, l'LRA continua les seves operacions en altres països de la zona. Gràcies a l'alto el foc a Uganda, la zona viu una relativa calma i un ressorgiment social que fa mirar al futur amb esperança. No obstant hi ha una lectura negativa de tot aquest procés: la retirada massiva del nord d'Uganda de moltes de les oenagés que van treballar per ajudar la població civil durant el conflicte. Aquesta sortida de l'ajuda internacional ha deixat la població en una situació d'abandonament gairebé total. El problema s'agreuja si és té en compte que els desplaçats van ser obligats a tornar als seus llocs d'origen tot i que les seves terres i les seves cases havien estat arrasades i devastades.
Després d'anys de captiveri, vexacions i abusos, alguns d'aquests joves soldats van aconseguir escapar-se i començar una nova vida, si bé són una minoria, ja que molts continuen entre la guerrilla o han mort en els combats o per malalties. En qualsevol dels casos, la vivència d'experiències traumàtiques per tota la població ha generat problemes psicològics que impedeixen el desenvolupament integral necessari perquè aquests joves recuperin una situació de normalitat. La complexitat d'aquest context i la seva incidència a llarg termini en la població fan necessària la implementació de projectes amb enfocament terapèutic, en un intent per estabilitzar psíquicament i emocionalment els afectats.
Els abusos de drets humans i els crims de lesa humanitat comesos per l'LRA han estat constatats per les Nacions Unides, i actualment hi ha dictades ordres internacionals de recerca i captura contra els seus principals dirigents. Davant aquesta situació, les tropes de Joseph Kony s'han amagat a les selves de la República Democràtica del Congo, des d'on continuen cometent crims, ara contra la població congolesa.
Hypoheals: canviant bales per fotos
"L'associació sense ànim de lucre HYPOHEALS és una associació que utilitza i promou la fotografia, el vídeo i les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjans d'expressió i desenvolupament personal en la seva faceta més terapèutica. Els beneficiaris són joves, nenes i nens de Gulu (nord d'Uganda) que han estat afectats per la guerra i que han patit i pateixen situacions d'indefensió o de maltractament físic o psicològic. El nostre màxim exponent és l'ESCOLA DE FORMACIÓ AUDIOVISUAL A GULU.
Hypoheals va néixer amb l'objectiu d'ajudar nenes, nens i joves que de diferents maneres són víctimes del conflicte armat al nord d'Uganda. Intentem potenciar el desenvolupament personal i creatiu de les i els joves de Gulu per enfortir la seva autonomia i la seva autoestima. Fomentem el potencial comunicatiu i terapèutic de l'educació audiovisual utilitzant la imatge com a vehicle d'expressió, posant-la a l'abast de nenes, nens i joves afectats per la guerra perquè trobin en la fotografia una manera de recuperar-se psicològicament, de tenir veu en el món i d'aconseguir un futur millor.
Pretenem facilitar l'accés a la tecnologia audiovisual a sectors socials sense oportunitats i vulnerables. En aqueste sentit la utilització del llenguatge audiovisual és vital per desenvolupar valors com l'empatia, la comprensió social, la tolerància i múltiples habilitats socials que eviten abusos. Des de Hypoheals fomentem la llibertat per expressar inquietuds pròpies i col·lectives. En definitiva, educar en valors i drets humans, amb el fi de promoure una ciutadania activa, democràtica i responsable amb mitjans d'expressió no violents, capaç del diàleg social i la resolució pacífica de conflictes."
Missió Eclipsi: una expedició solidària
Per a aquesta ocasió, l'expedició científica Missió Eclipsi s'ha enfocat com un projecte solidari. Després de posar-nos en contacte i a la vista de la nostra expedició, Hypoheals ha realitzat una campanya de donació de material per a la nova escola de formació audiovisual a Gulu.
Juntament amb els equips per portar a terme la retransmissió en directe de l'eclipsi total de Sol del 3 de novembre del 2013 des de Gulu, Uganda, l'expedició Missió Eclipsi transportarà el material audiovisual que ha estat donat per a la nova escola durant aquesta última campanya.
A aquesta iniciativa s'hi han sumat més gestos solidaris enfocats cap al gran esdeveniment astronòmic del dia 3 de novembre. En concret, per poder observar i fotografiar la parcialitat de l'eclipsi:
>> El Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona ha col·laborat amb bastantes ulleres d'eclipsi que seran repartides entre l'alumnat acholi.
>> La productora Soimagic aporta diverses làmines de paper mylar, amb què l'equip de Missió Eclipsi mostrarà a les i els alumnes de l'escola com fabricar filtres solars casolans per als objectius de les seves càmeres fotogràfiques.
Notícies relacionadesQualsevol persona o entitat que vulgui realitzar alguna aportació per a aquesta escola de Gulu, encara es pot posar en contacte amb l'expedició a través del seu blog o amb l'organització a través del seu Facebook. L'expedició viatja aquesta setmana cap a Kampala, i membres de l'organització s'uniran a l'expedició la setmana que ve.
En nom de Hypoheals, moltes gràcies a tots.