Les perspectives climàtiques per observar l'eclipsi total de Sol el 3 de novembre del 2013 des de Gulu a Uganda

3
Es llegeix en minuts
SARA SANTACANA

Durant el I mil·lenni aC, els astrònoms caldeus de Mesopotàmia van ser capaços de predir amb més o menys precisió els eclipsis. En l'actualitat, després de tres mil·lennis de descobriments astronòmics, les fórmules matemàtiques ens permeten predir amb total exactitud que l'ombra de la Lluna es veurà a la ciutat de Gulu al nord d'Uganda durant 20.3 s a les 14h 22m 55.4s UT.

La nostra expedició Missió Eclipsi, ara ja a Kampala, capital d'Uganda, quan falten pocs dies per a l'eclipsi, està comprovant en persona que encertar-la amb la previsió meteorològica serà una loteria.

Més de la meitat del camí que recorrerà l'ombra de la Lluna a través de l'Àfrica Equatorial està sota la influència de la Zona de Convergència Intertropical (ZCIT). La ZCIT és una regió on els vents dels hemisferis Nord i Sud convergeixen, fent anar l'aire tropical humit cap amunt, i la germinació d'una banda de freqüents xàfecs i tempestes que envolten el globus terraqüi.

A partir del mapa de la mitjana mensual de nuvolositat del 3 de novembre, basat en 24 anys de mesuraments per satèl·lit (dades CIMMS / NOAA), el nord d'Uganda sembla que és una de les zones més prometedores. El cert és que el patró de precipitacions que caracteritza la resta de l'Àfrica Equatorial s'ensorra a Uganda: després de set mesos amb grans precipitacions ve un novembre amb tendència a la baixa, predecessor d'una breu època seca que va del desembre fins al març.

Les imatges de cobertura de núvols obtinguts per satèl·lit poden ser utilitzades per comparar localitzacions entre si, però els mesuraments fets des d'estacions meteorològiques a terra ens ofereixen una perspectiva més àmplia. Per a l'observació de l'eclipsi no només és important la quantitat de núvols, sinó també la seva posició i l'opacitat. Un cel de capvespre cobert amb núvols cirrus transparents sobre l'horitzó serien registrats pel satèl·lit com a zona tapada, malgrat no significar un impediment per veure l'eclipsi.

Des d'aquest nou enfocament, els percentatges de nuvolositat a Gulu durant un 3 de novembre al vespre són els següents:

Cel clar (0 vuitens coberts): 0%

Poc ennuvolat (1-2 vuitens coberts): 0%

Núvols dispersos (3-4 vuitens coberts): 10,2%

Núvols densos: (5-7 vuitens coberts): 42,9 %

Tapat (8 vuitens coberts): 46,9%

I la resta de paràmetres proporcionats per les estacions meteorològiques locals són:

Freqüència d'hores de sol estimades durant el dia: 61%

Nuvolositat calculada: 85%

Dies de novembre amb pluja: 13 dies

Mitjana de temperatura màxima: 29ºC

Mitjana de temperatura mínima: 17ºC

Les dades no són gaire encoratjadores, però en comptes de caure en el desànim pensarem en positiu.

El clima és molt més variable que la climatologia

La línia central de l'eclipsi arriba a Uganda deixant enrere les altes muntanyes de la República Democràtica del Congo, travessa un altiplà al nord del llac Albert i puja per un suau turó fins a arribar al cim, a Gulu.

L'ombra de la Lluna arriba doncs per l'Oest, a través d'un traç que va amunt i avall per la superfície terrestre. L'eclipsi es produrià a Gulu al vespre, així que també serà l'horitzó Oest cap on apuntarà el nostre objectiu.

Els núvols en aquesta zona són convectius: mentre en algunes àrees l'aire s'eleva per formar els núvols, en compensació l'aire s'enfonsa en regions immediatament adjacents i es registra en el mateix instant un clima molt més assolellat.

Notícies relacionades

El relleu orogràfic de la zona, més els efectes climàtics causats per la mateixa ombra de la Lluna –que al refredar el terra provoca que núvols cúmuls es dissipin– poden donar-nos una agradable sorpresa a l'horitzó Oest, registrant un dia assolellat allà on les previsions indicaven el contrari.

Confiarem en la sort aportada pels nostres lectors. En qualsevol cas sempre comptem amb la gentilesa de Jay Pasachoff: ens ofereix les fotos realitzades des del seu helicòpter per ser divulgades a través de Misión Eclipse.

Temes:

Uganda