L'eclipsi total de Sol deixa a mitja llum l'Àfrica equatorial
Milers de persones es van traslladar a les zones on es podia veure el fenomen, que va durar 20 segons i va produir una ombra de 16 quilòmetres d'amplitud
Els densos núvols que han cobert les Canàries, l'única localització espanyola on es podia veure l'eclipsi, han impedit disfrutar del fenomen celeste
El diumenge 3 de novembre a la tarda, la Lluna ha bloquejat el Sol, cosa que ha provocat una ombra que ha travessat diversos països de l'Àfrica equatorial. Les diferents expedicions es van repartir entre Ghana, Uganda i Kenya. Donada la complicada climatologia de la zona, hi havia molts dubtes sobre la previsió del temps per al moment de l'eclipsi, però finalment les condicions meteorològiques han estat favorables per a l'observació.
La ciutat de Gulu, situada sobre un turó de 1.104 metres d'altitud al nord d'Uganda, ha resultat ser una dels millors localitzacions per a l'observació, ja que des d'allà ha estat possible fotografiar la seqüència completa de l'eclipsi. En horari local, UTC+3: El primer contacte, inici de la parcialitat, s'ha produït a les 16h 07m (UT+3). El segon contacte, inici de la totalitat, a les 17h 22m 55s. La totalitat ha durat 20 segons. El tercer contacte, final de la totalitat, a les 17h 23m 15s. El quart contacte, fi de la parcialitat, a les 18h 28m, just abans de la posta de sol.
L'ANELL DE DIAMANT
Durant la totalitat s'ha mostrat una bella corona solar, la capa més externa del Sol, composta de plasma, i que s'estén més d'un milió de quilòmetres des del seu origen sobre la cromosfera. La corona solar només es pot observar a simple vista i sense protecció durant un eclipsi total de Sol. En les fotografies d'alta resolució realitzades es poden observar també les Perles de Baily, cadena de punts brillants de llum que apareixen al voltant de la Lluna en els moments anteriors i posteriors a un eclipsi total de Sol, causats per la llum solar que brilla a través de les muntanyes lunars. La primera i última perla de Baily provoquen un espectacular centelleig lluminós denominat Anell de Diamant, i l'observació d'aquest fenomen és el moment que causa més emoció entre els espectadors.
Els eclipsis solars es produeixen quan la Lluna s'alinea amb el Sol al cel tapant el disc solar des de la perspectiva d'un observador a la Terra. N'hi ha de tres tipus: total, parcial i anul·lar. Només en un eclipsi total el disc lunar cobreix completament el disc solar i el fenomen es pot observar a simple vista sense protecció. Els últims eclipsis totals de Sol van teir lloc a Espanya els anys 1905 i 1912. L'any 2005 hi va haver un magnífic eclipsi anular que es va veure a Vigo, a Madrid i a Gandia.
L'eclipsi d'aquest diumenge ha durat tres hores i divuit minuts i ha recorregut una distància de 13.600 quilòmetres. Aquest eclipsi ha estat, en realitat, un rar eclipsi híbrid, ja que ha començat com a anul·lar al nord de l'Atlàntic i s'ha convertit en total en tota la resta del seu recorregut.
DENSOS NÚVOLS A LES CANÀRIES
Notícies relacionadesDes de les Canàries s'hauria d'haver apreciat un eclipsi parcial, però els densos núvols que cobrien l'arxipèlag han impedit disfrutar de l'eclipsi solar, que a les illes ha arribat al 35% de parcialitat, i només esporàdicament s'ha pogut observar el fenomen celeste.
El pròxim eclipsi total de Sol no es produirà fins a l'any 2015, el 20 de març, i travessarà el Pol Nord, Svalbard i les illes Fèroe. A Espanya es produiran d'aquí uns anys dos eclipsis totals seguits, el 2026 i el 2027.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034