ESTUDI CIENTÍFIC

Llegir una tauleta abans d'anar a dormir pertorba el son

Els dispositius electrònics que emeten llum tenen efecte sobre la salut i disminueixen la lucidesa mental al matí

3
Es llegeix en minuts

Llegir poc abans d'adormir-se en dispositius electrònics que emeten llum afecta el son. La lectura en dispositius electrònics, tant 'e-books', tauletes, telèfons mòbils o ordinadors, sembla que té un efecte sobre la salut que va més enllà de la coneguda fatiga visual quan s'abusa d'aquests aparells. Segons sembla, l'exposició a la llum que emeten hores abans de dormir pot afectar negativament l'estat d'alerta i alterar el son.

Concretament, afecta el rellotge circadiari que sincronitza el ritme diari de son amb els senyals de temps ambientals externs, segons investigadors de l'Hospital Brigham i de Dones (BWH, en la sigla en anglès), a Boston, Massachusetts, als Estats Units, que van comparar els efectes biològics de la lectura d'un llibre electrònic en comparació amb un imprès.

RITMES CIRCADIANS

"Vam veure que els ritmes circadiaris naturals del cos van ser interromputs per la llum de longitud d'ona curta, també coneguda com a blava clara, d'aquests dispositius", resumeix Anne-Marie Chang, neurocientífica associada a la Divisió del Son i Trastorns Circadiaris del BWH. "Els participants que van llegir un 'e-book' van necessitar més temps per agafar el son i van tenir menys somnolència durant la nit, alhora que se'ls va reduir la secreció de la melatonina i endarrerir el ritme del rellotge circadiari, amb la disminució de la lucidesa mental l'endemà al matí que quan van llegir un llibre imprès", concreta.

Investigacions anteriors han demostrat que la llum blava suprimeix la melatonina, impacta en el rellotge circadiari i augmenta l'estat d'alerta, però se sap poc sobre els efectes d'aquesta popular tecnologia sobre el son. L'ús de dispositius emissors de llum immediatament abans d'anar a dormir és una preocupació per l'efecte extremadament poderós que té la llum sobre el patró natural de son/vigília del cos, i pot, per tant, jugar un paper en la perpetuació de la deficiència de son.

Durant aquest estudi d'hospitalització de dues setmanes, els resultats del qual es publiquen a 'Proceedings of the National Academy of Sciences', 12 participants van llegir 'e-books' en un iPad durant quatre hores abans d'anar-se'n a dormir cada nit durant cinc nits consecutives. Aquest mateix patró es va repetir amb llibres impresos.

¿TAULETA O LLIBRE?

L'ordre va ser a l'atzar, amb alguns participants que van llegir primer l'iPad, i altres, el llibre imprès inicialment. Els participants que van llegir a l'iPad van trigar més temps a adormir-se, tenien menys son a la nit i van passar menys temps en el son REM, a més que van registrar una reducció en la secreció de melatonina, una hormona que normalment s'eleva durant la nit i juga un paper en la inducció de la somnolència.

A més, els lectors d'iPad tenien un ritme circadiari endarrerit, indicat pels nivells de melatonina, de més d'una hora, a més que tenien menys son abans d'anar a dormir, però més son i estaven menys alerta l'endemà al matí, després de vuit hores de son. Encara que es van utilitzar iPads en aquest estudi, els investigadors de BWH també van mesurar altres 'e-readers', com ordinadors portàtils, telèfons mòbils, monitors i altres dispositius, tots emissors de llum blava led.

Notícies relacionades

"Els últims 50 anys, hi ha hagut una disminució en la durada mitjana de son i la qualitat", afirma Charles Czeisler, director de la Divisió del Son i Trastorns Circadiaris de BWH. "Com que cada vegada més persones trien els dispositius electrònics per a la lectura, la comunicació i l'entreteniment, especialment els nens i adolescents, que ja experimenten una pèrdua significativa del son, es necessita amb urgència una investigació epidemiològica per avaluar les conseqüències a llarg termini d'aquests dispositius en la salut i la seguretat", afegeix.

Els investigadors destaquen la importància d'aquestes troballes, per l'evidència recent que uneix supressió crònica de la secreció de melatonina per l'exposició a la llum nocturna amb un augment del risc de càncer de mama, càncer colorectal i càncer de pròstata. L'estudi no fa referència a l'hàbit de veure la tele abans de dormir. 

Temes:

Tauletes