'Curiosity' troba indicis d'aigua salada líquida a Mart a la nit

De dia, amb l'augment de la temperatura, les salmorres s'assequen

Autoretrat del robot ’Curiosity’ a la superfície de Mart.

Autoretrat del robot ’Curiosity’ a la superfície de Mart. / EFE

2
Es llegeix en minuts

Als cinc primers centímetres de terra del cràter Gale, a Mart, les condicions ambientals permeten l'existència d'aigua líquida salada (salmorra) durant la nit. De dia, amb l'augment de la temperatura, les salmorres s'assequen, però al vespre les sals presents al sòl (perclorats) tornen a absorbir el vapor d'aigua de l'atmosfera.

Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat un estudi internacional liderat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que ha sigut publicat en l'últim número de la revista 'Nature Geoscience'.

Per un dels responsables d'aquest treball, Javier Martín-Torres, la presència d'aigua líquida "és un fet extremadament rellevant" i més a Mart, on té "enormes implicacions per a l'habitabilitat de tot el planeta, per a la seva futura exploració, així com per a tots els processos geològics que estiguin relacionats amb l'aigua".

El cràter Gale, situat a l'equador de Mart, és la zona més calenta i seca del planeta vermell. Per això, els autors d'aquest estudi creuen que si s'ha trobat salmorra en una zona on les temperatures afavoreixen la sequedat, també podria existir a la resta de la superfíci. "Els models i les mesures preses sota la superfície prediuen que per sota de 15 centímetres de profunditat les sals es mantenen hidratades durant el dia i al llarg de tot l'any, però no en fase líquida", ha apuntat Martín-Torres.

Aquest treball també ofereix una possible explicació als despreniments de material que s'han observat per tot el planeta. Aquests despreniments es donen estacionalment, en els períodes més càlids, als vessants de Mart. Segons els autors, aquestes esllavissades podrien estar causades pels canvis d'estat de les salmorres presents als materials del sòl.

INSTRUMENT REMS

La troballa de salmorra ha sigut possible gràcies a l'instrument REMS (Rover Environmental Monitoring Station) integrat a 'Curiosity'. Els objectius de la missió inclouen verificar el potencial biològic de la zona explorada; investigar els processos planetaris que es produeixien a la seva superfície i que influeixen en l'habitabilitat del planeta; i caracteritzar els nivells de radiació que arriben a la superfície de Mart i al cicle de l'aigua.

Notícies relacionades

L'estació meteorològica REMS, dissenyada a Espanya per investigadors del CSIC, s'encarrega de monitoritzar les condicions ambientals sobre la superfície de Mart. En el mesurament de les dades analitzades en aquest estudi també hi ha participat un altre instrument a bord del rover: DAN (Dynamic Albedo of Neutrons), que mesura la hidratació del subsòl.

La informació analitzada ha sigut recopilada durant un any marcià, que equival a més de dos anys terrestres, al llarg del qual el vehicle ha recorregut més de nou quilòmetres.

Temes:

Mart