CIÈNCIA

'New Horizons' revela estranys punts foscos a Plutó

L'origen de les taques és un misteri, però la resposta es podrà obtenir quan la nau s'acosti més al planeta nan

Simulació artística de la sonda ’New Horizons’ a les proximitats de Plutó amb tres dels seus cinc satèl·lits, inclòs el gegant Caronte.

Simulació artística de la sonda ’New Horizons’ a les proximitats de Plutó amb tres dels seus cinc satèl·lits, inclòs el gegant Caronte. / NASA

1
Es llegeix en minuts

Noves imatges de la nau 'New Horizons' de la NASA mostren dues cares molt diferents del misteriós planeta nan, una amb una sèrie de punts al llarg de la línia equatorial espaiats uniformement.

Cadascun dels punts és al voltant de 450 quilòmetres de diàmetre, amb una superfície que és aproximadament de l'extensió de l'estat de Missouri.

Els científics encara no han vist res semblant a les taques fosques i la seva presència ha despertat l'interès de l'equip científic de la 'New Horizons', a causa de la consistència notable en el seu espaiament i la mida.

Si bé l'origen de les taques és un misteri per ara, la resposta pot ser revelada quan la nau continuï el seu acostament al planeta nan. "És un trencaclosques, de veritat no sabem què són les taques, i estem impacients per descobrir-ho", ha dit l'investigador principal de 'New Horizons', Alan Stern, de l'Institut d'Investigació del Sud-oest a Boulder.

"També és desconcertant la diferència en els colors i l'aparença de Plutó en comparació amb la seva més fosca i grisa lluna Caront".

Notícies relacionades

Els membres de l'equip de 'New Horizons' combinen imatges en blanc i negre de Plutó i Caront de la càmera de reconeixement de llarg abast de la nau espacial (LORRI) amb les dades de color de baixa resolució de l'instrument 'Ralph' per produir aquests punts de vista.

Veiem el planeta i la seva lluna més gran aproximadament amb el seu color verdader, és a dir, la manera com apareixerien si un ésser humà estigués a la nau espacial 'New Horizons'. La imatge mostra al voltant de la meitat de Plutó, cosa que significa que les característiques que es veuen a la part inferior del planeta nan queden aproximadament a la línia equatorial.