LLANÇAMENT DES DE LA XINA
La UPC es posa en òrbita
El primer satèl·lit dissenyat i fabricat a Catalunya posa a prova diversos sistemes de navegació espacial
El petit enginy, desenvolupat per professors i alumnes, va ser llançat a l'agost i funcionarà durant almenys dos anys
amadridejos35683746 barcelona 26 09 2016 tema con el profesor de la upc adriano 160930190359 /
A les instal·lacions del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), una gran pantalla mostra la situació de diversos satèl·lits que en aquests moments estan recorrent el cel. Un d’ells, batejat com a CubeCat-2, un petit paral·lelepípede de 24 x 34 x 10 centímetres, forrat amb una coberta de panells que li subministren energia, va ser concebut, dissenyat i desenvolupat en aquestes mateixes instal·lacions per un equip de professors, alumnes i joves enginyers.
El nanosatèl·lit universitari, que és el primer satèl·lit 'made in Catalunya', va ser llançat amb l’èxit el 15 d’agost des de la base xinesa de Jiuquan i ben aviat s’espera començar a rebre les primeres dades dels tres equips científics que porta a bord.
El CubeCat-2, porta a bord tres experiments per demostrar la viabilitat de diverses tecnologies «vinculades a l’ús els senyals dels sistemes de navegació per satèl·lit, com GPS, Galileo o Glonass», com destaca Adriano Camps, professor del Departament de Comunicacions i Teoria del Senyal de la UPC i un dels responsables del NanoSat Lab. També té un magnetòmetre experimental concebut per a e-Lisa, el futur observatori d’ones gravitacionals de l’Agència Espacial Europea (ESA).
ESPAI DISPONIBLE A LA XINA
Per al llançament, el nanosatèl·lit de la UPC i dos enginys universitaris més del mateix tipus, coneguts genèricament com a Cube-Sats, van aprofitar a l’agost l’espai disponible en un coet xinès LM-2D, que tenia com a missió essencial posar en òrbita un ambiciós satèl·lit anomenat Mozi-Quess, dedicat a explorar les possibilitats de la quàntica en les comunicacions.
El CubeCat-2, que pesa uns set quilos, es va situar en una òrbita gairebé esfèrica a uns 500 quilòmetres d’altura. «Cada dia passa dues o tres vegades per damunt nostre, però sempre emet senyals que poden ser detectats en altres racons del món. Sabem que està bé», explica l’investigador Ricard Castellà.
"Sisplau, senyors taxistes: no ocupin la nostra banda de comunicacions"
Així que l’equip no té més remei que anar a Vilassar de Mar quan pretén comunicar-se amb el satèl·lit. «No podrem iniciar el programa científic fins que confirmem que el CubeCat-2 està rebent i emetent les ordres. Necessitem la seguretat que el canal funciona d’anada i tornada. Si no, correm el risc de malmetre completament la missió», diu contrariat el responsable del NanoSat Lab. «A aquest pas haurem ens haurem d’emportar lluny l’antena que tenim aquí, al terrat. Sisplau, senyors taxistes, no ocupin la nostra banda».
És en certa manera un enginy senzill, sense propulsió pròpia i amb una vida útil estimada de dos anys. Bona part de la tecnologia que porta a bord existeix comercialment al mercat. No obstant, els nanosatèl·lits del tipus CubeSat tenen les mateixes funcionalitats que un satèl·lit convencional. «Amb ells pots provar coses a l’espai que no ha provat mai ningú abans -recorda Camps-, com posar en òrbita càrregues útils per fer experiments o per analitzar el comportament d’un material».
El projecte en si es va iniciar el 2011, un termini relativament ràpid si tenim en compte que es tracta d’un enginy universitari. De fet, a causa de la disponibilitat del llançador xinès, ha acabat avançant un altre satèl·lit de la UPC desenvolupat amb anterioritat, el CubeCat-1, que encara espera ser posat en òrbita des dels EUA.
Notícies relacionadesLa càrrega útil principal del CubeCat-2 és el reflectòmetre Pycaro, que està dissenyat per comparar un senyal directe procedent de sistemes de navegació per satèl·lit (o GNSS en anglès) amb el mateix senyal que s’ha reflectit a la Terra. «Per tant -explica la UPC-. Pycaro funciona com el que s’anomena un radar biestàtic, és a dir, sense emetre senyal, només captant les que emeten altres sistemes». Mitjançant aquest tècnica «es podran obtenir dades molt precises d’altimetria oceànica o de l’estat del mar, entre altres aplicacions», diu el responsable del NanoSat Lab.
Al marge dels experiments, CubeCat-2 posseeix així mateix una clara vocació educativa, ja que permet que els estudiants entrin en contacte directe amb el món dels satèl·lits, incloent-hi el disseny o l’anàlisi de les dades obtingudes. «Per a molts alumnes és un gran repte, a vegades un repte no apte per a impacients, ja que una cosa d’aquest tipus no s’organitza en tan sols un any», acaba dient Camps.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista