Així es va gestar el suplement de 'Nature' sobre la ciència a Catalunya
El reportatge va ser el resultat d'una convocatòria prèvia d'anuncis publicitaris
Diversos centres participats per la Generalitat van acceptar l'oferta

abertran36464908 lector con el pdf del articulo spotlight in catalonia de la161130144819
StartFragment
El suplement especial 'spotlight publicat la setmana passada a la secció 'Naturejobs' de la revista 'Nature' es va fer després que diversos centres participats per la Generalitat haguessin pagat el conjunt d'anuncis contingut en la publicació. Així es desprèn de la convocatòria de 'Naturejobs' i així ho ha confirmat Biocat, l'entitat de la Generalitat que va difondre aquesta convocatòria.
"Aquests especials sempre van acompanyats per anuncis, però no hi ha un mínim perquè tirin endavant. Em consta que hi ha hagut altres 'spotlights' amb molt pocs anuncis al costat, depèn de l'èxit que tingui la proposta entre els anunciants de la regió que escullen”, ha explicat per correu electrònic una portaveu de Biocat.
La informació publicada dilluns per EL PERIÓDICO va ser la primera a explicitar aquestes transaccions econòmiques. Diversos mitjans i polítics van destacar que 'Nature' es fixava en la ciència catalana i la seva bona salut, però no van explicar que aquest interès anava acompanyat per un component econòmic.
Segons fonts de Biocat, aquesta organització va ser contactada per un representant de 'Naturejobs' en un congrés al juny, amb la proposta de portar a terme un suplement especial sobre Catalunya. No és la primera vegada que passava: el 2011 es va publicar un altre suplement semblant. Biocat es va oferir a difondre la convocatòria del suplement. Segons una administrativa d'un centre d'investigació català, un representant comercial de 'Naturejobs' va portar a terme trucades a diferents centres durant el mes d'octubre per vendre els anuncis.
Entre els centres que van acceptar, la majoria són participats per la Generalitat i el seu patronat està integrat o dirigit per membres del Govern català: Institució Cerca, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, Institut de Bioenginyeria de Catalunya, Barcelona Institute of Science and Technology, Institut de Nanociència i Nanotecnologia, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. També van acceptar centres de titularitat parcialment estatal (Centre de Recerca en Agrigenòmica i sincrotró Alba), universitats (Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Lleida, Universitat de Barcelona i Universitat Rovira i Virgili) i algunes empreses privades. Segons la convocatòria del suplement, els preus dels anuncis van oscil·lar entre 3.090 euros per un quart de pàgina i 9.040 euros per una pàgina sencera.
Aquesta convocatòria detalla el funcionament del suplement. “Amb l''spotlight', la seva organització tindrà l'oportunitat única de promoure treballs, cursos, esdeveniments i altres importants anuncis cap a l'interessat públic global de 'Nature'. L''Spotlight on Catalonia' anirà acompanyat per un reportatge que promogui el context científic de la regió”, explica el text. 'Nature' és del tot transparent sobre les motivacions publicitàries de l''spotlight' en el seu conjunt, que a la seva web està classificat en el marc de les opcions publicitàries ('advertising options'). De fet l''Spotlight on Catalonia' està marcat clarament a la portada de 'Naturejobs' com a publicitari.
'Nature' ha confirmat la informació publicada per EL PERIÓDICO sobre la naturalesa independent del reportatge. “L'article 'Aguantar el xàfec' es va produir independentment per l'equip editorial de 'Naturejobs' […]. Els anunciants […] no van influir sobre aquesta peça", ha dit Alice Henchley, directora de comunicació de 'Nature Research'. La directora afirma que "si no haguessin aparegut anuncis, [el reportatge] hauria pogut aparèixer com un article 'spotlight' o un article d'un altre tipus".
Dimarts va circular en fòrums d'internet un correu de l'autora del reportatge, Anna Patherick, que afirma que “és absolutament fals" que el Govern de Catalunya pugui “comprar paraules boniques” a 'Natuejobs', una cosa que no s'ha afirmat mai a EL PERIÓDICO. El diari tampoc va qüestionar la decisió de pagar un suplement especial. Avui, diversos centres d'investigació com l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer i el Vall d'Hebron Institut de Recerca han destacat en fòrums d'internet que van decidir no participar en l''spotlight'. “Fa temps que vam decidir que no pagaríem directament o indirectament perquè les notícies de la nostra ciència sortissin als mitjans […] difondre la ciència a la societat és fonamental. Pagar per tenir una visió millor, no”, afirma el director d'un institut d'investigació que no va contribuir al suplement.
EndFragment
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Trump aplica un aranzel mundial del 10% i del 20% per a la UE
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada