AQUEST DIUMENGE

Detectada una gran bola de foc que ha sobrevolat Andalusia

Va passar per Granada i Jaén i va caure en forma de meteorit

La impressionant bola de foc que va solcar el cel del sud d’Espanya la passada nit i que es va poder gravar en vídeo des de l’Observatori de Calar Alto, a Almeria. / OBSERVATORI DE CALAR ALTO A ALMERIA

1
Es llegeix en minuts

Un científic de la Universitat de Huelva especialitzat en astrofísica, José María Madiedo, ha detectat en diverses estacions una gran bola de foc "procedent d'un asteroide" que va sobrevolar Andalusia a les 22.25 hores d'aquest diumenge, 11, concretament les províncies de Granada i Jaén.

Segons ha assenyalat el professor Madiedo, en declaracions a Europa Press, les anàlisis preliminars assenyalen que la roca era d'una "dimensió considerable" per la qual cosa "ha pogut sobreviure al seu pas per l'atmosfera terrestre". La roca va passar a una velocitat d'uns 72.000 quilòmetres per hora i el fenomen lluminós es va poder veure des de gran part del país.

NOMBROSOS TESTIMONIS

Segons les primeres investigacions, "nombrosos testimonis afirmen haver sentit una explosió associada a aquesta bola de foc, així com haver notat un tremolor similar a un lleu terratrèmol". Tant aquests testimonis com l'anàlisi preliminar del fenomen indiquen que "és probable que una part de la roca hagi sobreviscut al seu brusc pas per l'atmosfera i hagi caigut a terra en forma de meteorit".

Les primeres anàlisis també han indicat que la brillantor de la bola de foc també va ser de gran intensitat i "superior al de la lluna plena" encara que una anàlisi posterior podrà determinar exactament quin va ser el seu abast lumínic.

Madiedo ha assenyalat que encara no saben per quina zona podria haver caigut exactament el meteorit i que tampoc seria adequat assenyalar el lloc "per evitar els caçameteorits". En qualsevol cas, "els científics tenen previst organitzar una expedició per capturar la roca i sotmetre-la a una anàlisi més exhaustiva".

Notícies relacionades

El professor Madiedo ha indicat que el meteorit ha sigut captat per la xarxa de càmeres de molt alta sensibilitat de què disposa la Universitat de Huelva en deu estacions d'Andalusia i Castella-la Manxa.

Concretament, la bola de foc va ser detectada a les estacions de La Hita (Toledo), Sevilla, Calar Alto (Almeria), Sierra Nevada i La Sagra (Granada) i a la de Huelva capital.