pèrdua d'hàbitats per a l'espècie
Mor per estrès un mascle de gall fer en zel assetjat per turistes amb càmeres a Benasc
Era perseguit per fer-li fotos mentre exhibia el seu plomatge per atraure l'atenció de les femelles
urogallo
Un mascle de gall fer en zel, au inclosa en els catàlegs nacional i aragonès d'espècies amenaçades, ha mort al municipi pirinenc de Benasc (Osca) al ser assetjat per grups de turistes que volien fotografiar-lo mentre exhibia el seu plomatge per atraure l'atenció de les femelles.
Malgrat el comportament esquiu d'aquesta espècie i de la seva activitat fonamentalment nocturna, durant l'època de zel, que es prolonga només uns quants dies de primavera, es deixen veure amb facilitat en zones atípiques, freqüentades a vegades per persones, ha informat el Govern aragonès. Agents per a la Protecció de la Naturalesa, conscients d'aquesta situació, van ser informats que el 26 d'abril un exemplar de gall fer en zel s'acostava a les persones a la zona de la Plana de Senarta.
Malgrat que l'exemplar va poder ser traslladat l'endemà a una zona allunyada, en el moment de capturar-lo ja havia sigut objectiu de multitud de fotografies i persecucions per "immortalitzar" el seu comportament i el seu inusual acostament a les persones. Uns dies després, el divendres 5 de maig, l'exemplar va aparèixer de nou al mateix lloc i una vegada més va patir la persecució de les persones que transitaven per la zona.
PROBABLE MORT PER ESTRÈS
La immediatesa del cap de setmana va aconsellar als agents tornar a traslladar l'animal, bastant alterat per la situació, però va morir abans de poder ser alliberat. Les fonts citades informen que la necròpsia de l'animal donarà els detalls de les causes últimes de la seva mort, però es considera que l'enorme estrès sofert durant els últims dies ha sigut el desencadenant del fatal desenllaç.
"En definitiva, les molèsties causades per un públic que, desconeixedor del comportament d'aquesta espècie, ha volgut endur-se un record d'un esdeveniment excepcional i buscar la proximitat a l'animal han causat la mort del gall fer", han subratllat. Els últims anys, els avistaments de mascles en zel al Pirineu aragonès s'han produït amb certa freqüència, sense que hi hagi una explicació per als experts "completament satisfactòria" sobre les causes d'aquest comportament.
Alguns especialistes relacionen aquest comportament amb la pèrdua d'hàbitats adequats per a l'espècie, amb interferències antròpiques o amb desequilibris demogràfics en les seves poblacions, conseqüència del declivi que estan patint en tota la seva àrea de distribució, tant al Pirineu com a la Serralada Cantàbrica. Actualment, al Pirineu aragonès queden menys de 50 mascles reproductors, fet que va motivar el 2015 l'aprovació d'un Pla de Conservació de l'Hàbitat del Gall Fer.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia