Segueix el llançament de Paz, el primer satèl·lit espia espanyol

Un coet de SpaceX posarà en òrbita l'enginy a les 15.17 a Vandenberg (Califòrnia)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de patir una ratxa de contratemps i endarreriments, el satèl·lit espanyol Paz d'observació de la Terra satèl·lit espanyol Pazserà llançat aquest dimecres des de la base militar de Vandenberg (Califòrnia, EUA) a les 6.17 hora local, 15.17 hora espanyola. El llançament es podrà seguir en streaming per un canal de Youtube.

Un coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX serà l'encarregat de posar en òrbita el satèl·lit Paz, un dispositiu amb tecnologia radar i de missió dual per a aplicacions militars i civils.

Entre els possibles usos de Paz destaquen, per exemple, les aplicacions d'intel·ligència, cartografia, control fronterer, avaluació de catàstrofes naturals, urbanisme i planificació del territori, observació del medi ambient i altres propòsits científics.

Paz podrà generar fins a cent imatges diàries d'alta resolució que, gràcies a la tecnologia radar, podran ser captades en qualsevol moment del dia sense dependre de la llum del Sol o de les condicions atmosfèriques.

El satèl·lit pesa uns 1.400 quilograms i fa 5 metres d'altura per 2,4 metres de diàmetre.

Paz està configurat per poder fer 15 voltes diàries a la Terra a una altura de 514 quilòmetres.

La base aèria militar de Vandenberg, des d'on tindrà lloc el llançament, és a uns 250 quilòmetres al nord-oest de Los Angeles.

El llançament de Paz però es va endarrerir a l'endemà per "permetre la realització de proves addicionals de sistema abans del llançament", d'acord amb la informació facilitada per Hisdesat, que és la propietària, operadora i explotadora del satèl·lit.

Tampoc es va poder llançar el dia 18 per culpa de nous tests de verificació que havia de portar a terme SpaceX.

Prèviament s'havien anunciat com a dates del llançament el 30 de gener i el 10 de febrer.

Perfectes condicions

No obstant, els responsables d'Hisdesat han subratllat que el satèl·lit està en perfectes condicions i que els contratemps de caràcter tècnic soferts són normals en la indústria aeroespacial.

"Això és habitual en el nostre sector", va dir dissabte el conseller delegat d'Hisdesat, Miguel Ángel Panduro, que va assegurar que mantenia la seva confiança en l'èxit de la missió.

Es tracta d'un projecte important per a Espanya, ja que només dos països europeus (Alemanya i Itàlia) compten amb un satèl·lit d'aquesta naturalesa, com va destacar la setmana passada el secretari d'Estat de Defensa, Agustín Conde.

"És una fita, una fita increïble. Des que Espanya va començar a planificar satèl·lits el 1968 fins aquí ha passat molt temps i per fi llançarem un satèl·lit que és una capacitat militar de primeríssim nivell", va indicar.

Notícies relacionades

El projecte del satèl·lit Paz es va començar a gestar el 2007 i va rebre un revés el 2015 quan el seu enlairament, previst amb un llançador del consorci rus Kosmotras, es va posposar a conseqüència del conflicte entre Rússia i Ucraïna a causa de Crimea.

El satèl·lit Paz -juntament amb el satèl·lit òptic d'ús civil Ingenio, que encara s'ha de llançar- està inclòs en el Programa Nacional d'Observació de la Terra del Govern espanyol. 

paz-mission

paz-mission

Temes:

Astronàutica