DIARI ASTRONÒMIC
¿Per què la Pasqua cau aquest any l'1 d'abril?
L'astrònom Eduard Masana explica com es calcula la data del Diumenge de Resurrecció i com es va arribar a aquesta convenció
El papa Francesc s'hauria plantejat fixar la data perquè sempre se celebri el mateix dia de l'any
amadridejos38068457 gra194 madrid 15 04 2017 integrantes de la secci n de in180316115425 /
L'1 d'abril serà el Diumenge de Pascua, o de Resurrecció. Com sabem, es tracta d'una festivitat mòbil del nostre calendari, que canvia d'any en any. El criteri per fixar la data del Diumenge de Pasqua va quedar establert al Primer Concili de Nicea, l'any 325 dC. Es va decretar que seria el primer diumenge després de la primera lluna plena de la primavera.
Els criteris per fixar el Diumenge de Resurrecció es van establir al Concili de Nicea de l'any 325 dC
Com a inici de la primavera s'ha de considerar sempre les 00.00 hores del 21 de març, independentment de l'inici real de la primavera astronòmica, que pot ser el 20 o el 21 d'aquest mes.
Al seu torn, la lluna plena que hem de considerar no és l'astronòmica, sinó la lluna plena eclesiàstica, que es tabula suposant que en 19 anys hi ha 225 mesos lunars de 29 o 30 dies cadascun, cosa que es denomina cicle metònic. D'aquesta manera, cada 19 anys es repeteixen les dates de les llunes eclesiàstiques. La lluna plena eclesiàstica pot discrepar fins a un dia respecte de la lluna plena astronòmica.
La norma actual situa l'assenyalada festa entre el 22 de març, com a molt aviat, i el 25 d'abril, com a molt tard
La norma del Concili de Nicea permet que el Diumenge de Pasqua caigui com a molt aviat el 22 de març i com a molt tard el 25 d'abril. Prenguem per exemple aquest any 2018. La primera lluna plena després del 21 de març és el dissabte 31 de març. Per tant, el següent diumenge, 1 d'abril, serà Diumenge de Pasqua.
La Pascua ja se celebrava en la tradició jueva amb anterioritat a l'era cristiana, per commemorar l'èxode del poble jueu des d'Egipte. Aquesta festivitat començava el dia 15 del mes hebreu de Nissan, el primer mes de la primavera. Al ser el calendari hebreu un calendari lunisolar, els mesos comencen sempre en lluna nova, i el dia 15 del mes de Nissan és doncs la primera lluna plena de la primavera.
Inicialment les dues Pasqües, la cristiana i la jueva, se celebraven el mateix dia, fins que el Concili de Nicea, afegint la condició que fos el diumenge posterior a la primera lluna plena de la primavera, va separar les dues festivitats. No obstant, es va mantenir la mobilitat de la Pasqua cristiana, perquè la resurrecció de Jesús, que, segons els Evangelis, va tenir lloc durant la Pasqua jueva, se seguís celebrant al voltant d'aquesta data.
En el nostre calendari, el Diumenge de Pasqua fixa la resta de festivitats mòbils. Per exemple, el Dimecres de Cendra se celebra 40 dies abans; el Diumenge de Rams, 7 dies abans, i el dijous de Corpus, 60 dies després.
¿Sempre el mateix dia?
Notícies relacionadesSegons sembla, el papa Francesc s'ha plantejat fixar la data de la Pasqua de Resurrecció, de manera que se celebri sempre el mateix dia de l'any. Això també inclouria l'Església ortodoxa, que es regeix pel calendari julià, actualment 13 dies desfasat respecte al nostre calendari gregorià.
La Pasqua de Resurrecció de l'Església ortodoxa segueix la mateixa norma del Concili de Nicea, però, com que el 21 de març del calendari julià es correspon amb el 3 d'abril del nostre calendari, la Pasqua ortodoxa pot caure fins a cinc setmanes després del Diumenge de Pasqua catòlic. La unificació i fixació de la data de Pasqua comportaria sens dubte avantatges a nivell d'organització de les nostres vides, però ens privaria d'una llarga tradició que uneix astronomia i història.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034