DIARI ASTRONÒMIC

Perseids 2018: Quan i on veure la pluja d'estrelles més famosa de l'estiu

dcaminal35075619 aus02 moerbisch am see  austria  12 08 2016   fotograf a tom160812112946

dcaminal35075619 aus02 moerbisch am see austria 12 08 2016 fotograf a tom160812112946 / LISI NIESNER

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Amb l’entusiasme de l’eclipsi lunar encara en l’ambient, falta poc perquè arribi un dels fenòmens astronòmics més espectaculars de l’any: les llàgrimes de Sant Llorenç o, per als amics científics, la pluja d’estrelles dels Perseids. Aquest espectacular esdeveniment es converteix en una cita puntual per als amants de l’astronomia de tot el món. Durant unes nits d’estiu, sempre i que la meteorologia ho permeti, el cel s’inundarà d’estrelles fugaces. Unes espurnes de llum que aniran esgarrapant el cel estrellat durant una fracció de segons. Un fenomen que, per disfrutar-lo, requereix molta paciència i passió per l’astronomia. [S’acosten les llàgrimes de Sant Llorenç].

Quan

Però a diferència de com passava amb el recent eclipsi lunar que va sorprendre el món, les pluges d’estrelles són molt més extenses en el temps.  Les llàgrimes de Sant Llorenç va començar oficialment el dia 17 de juliol i acabarà el dia 24 d’agost. Segons apunten els experts, el pic d’aquest fenomen tindrà lloc el dia 12 d’agost, quan es podran observar entre 80 i 200 estrelles fugaces per hora. Abans i després d’aquesta data, sempre tenint en compte el ventall temporal previst pels astrònoms, serà possible trobar estrelles fugaces al cel, tot i que amb menys freqüència i intensitat.

On

Per poder disfrutar de l’espectacle trobar ellloc ideal es converteix en un requisit imprescindible. Els nivells de contaminació lumínica i la visibilitat de l’horitzó, entre d’altres, poden ser factors que condicionin quantes estrelles fugaces siguem capaços de veure en una sola nit. Mentre que, per exemple, al cor d’una reserva natural podríem arribar a veure centenars d’estrelles, si som en el centre d’una gran metròpolis amb sort en veurem un parell.

Una zona amb bones condicions de visibilitat, poca contaminació lluminosa i un ampli horitzó per davant. D’aquesta manera, augmentarem el camp de visió disponible per observar el cel i és més probable que puguem disfrutar dels esperats Perseids. Un fenomen astronòmic que requereix paciència ja que, a diferència de l’anhelat eclipsi lunar, no compta amb una hora específica en què assoleixi la seva magnitud. És per això que, segons apunten els experts, la veritable clau per disfrutar de l’esdeveniment és tenir paciència.

Per assegurar l’èxit, una de les recomanacions més encertades és acostar-se a l’observatori astronòmic més proper, una reserva natural o qualsevol lloc allunyat dels llums de les metròpolis.

Perseids per Espanya

La nit de l’11 d’agost (dissabte), en ple cor de Barcelona, Cosmocaixa oferirà un taller d’observació astronòmica per disfrutar de la pluja d’estrelles i identificar els altres protagonistes del cel de l’estiu. Paral·lelament, des de llocs emblemàtics com l’Observatori Fabra  també es podrà disfrutar del ruixat de meteors mentre se sopa. A Madrid seran molts els astroaficionats que es reuneixin sota l’empara del Planetari de la ciutat per observar els Perseids en tota la seva esplendor.

Aquella mateixa nit, l’Observatori Astronòmic de Cantàbria, un emplaçament a mig camí entre Rocamundo  (Cantàbria) i Sargentes de la Lora (Burgos), també organitza una sessió astronòmica per observar el fenomen. Aquell mateix dia, l’Estació de Sierra Nevada (Granada) ofereix tallers per a grans i petits acompanyats de xocolata calenta.  

En la gran nit dels Perseids, que tindrà lloc del 12 al 13 d’agost (de diumenge a dilluns), seran molts els que des de diferents punts d’Espanya es preparin per observar l’espectacle. A Granada, l’Observatori Astronòmic La Sagra, en col·laboració amb l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA), organitza una sessió d’observació de la pluja d’estrelles. A Sòria, des de l’Observatori Astronòmic "El Castillo" de Borobia, es planeja una "marxa nocturna" per disfrutar dels Perseids. Un passeig nocturn de cinc quilòmetres d’anada i tornada per disfrutar de l’espectacle del cel, tallers astronòmics i xerrades mitològiques. A Toledo, l’Observatori Astronòmic de Segurilla obre les seves portes per poder disfrutar de la nit de "pirotècnia celeste".

Notícies relacionades

A La Palma (Santa Cruz de Tenerife), AdAstra organitza una marató per disfrutar del fenomen. Els dies 7, 10 i 12 d’agost l’associació organitza sessions per disfrutar de la pluja d’estrelles. Paral·lelament, el dia 11, l’Observatori Astronòmic de Temisas (Agüimes) també planteja una nit d’observació astronòmica a la llum del telescopi. L’Observatori Astronòmic del Torcal (Màlaga), un emplaçament situat al cor d’una reserva natural, ofereix sessions astronòmiques per als dies 11 i 12, quan es preveu que la pluja d’estrelles estigui en la seva màxima esplendor.

Durant tot el cap de setmana, l’Observatori astronòmic d’Albanyà (Girona) organitza una marató de "batejos astronòmics", una activitat a mig camí entre la divulgació científica i l’espectacle. Aquest emplaçament, situat a l’Alt Empordà, destaca com l’únic municipi de l’estat que ha aconseguit el "segell de qualitat de la International Dark Association (ANADA)" un reconeixement atorgat tan sols a aquells llocs on la foscor (i l’espectacle d’estrelles) està assegurat.