DIARI ASTRONÒMIC

¿Quan és l'equinocci de tardor el 2018? Data i hora

El diumenge 23 de setembre a les 3:54 h de la matinada començarà oficialment la nova estació

Aquest any la tardor durarà exactament 89 dies i 20 hores, fins al dia 21 de desembre

equinoccio-de-otono

equinoccio-de-otono

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diumenge que ve, 23 de setembre, a les 03:54 de la matinada (hora peninsular espanyola) tocarà acomiadar-se de l’estiu i donar la benvinguda a una nova estació. I és que en aquell moment exacte tindrà lloc el conegut equinocci de tardor, moment de l’any en què l’eix de la Terra és exactament perpendicular als rajos del Sol.

D’acord amb els càlculs del’Observatori Astronòmic Nacional, aquest any la tardor durarà exactament 89 dies i 20 hores, fins al dia 21 de desembre, data en què començarà oficialment l’hivern.

Des del punt de vista astronòmic, durant aquesta tardor podrem disfrutar de Mart, Saturn i Júpiter, planetes que seran visibles després de la posta de sol. Venus i el gegant del sistema solar (Júpiter) també seran visibles a trenc d’alba a partir de desembre. 

Data i hora dels equinoccis

La data i hora dels equinoccis correspon als dies en què té lloc la intersecció de l’equador celeste i l’eclíptica. En el cas de l’equinocci de tardor, això sol produir-se al voltant del dia 22 de setembre.

Notícies relacionades

Al segle XXI, l’equinocci de tardor més primerenc que hem viscut va tenir lloc el 2003, quan aquest moment va arribar el dia 21 a la una de la matinada.  Paral·lelament, es calcula que l’any 2096 viurem l’equinocci més tardà, quan es produirà l’equador celeste el dia 23 a les 22 hores i 55 minuts.

El dia de l’equinocci de setembre comença oficialment la tardor en l’hemisferi nord i la primavera al sud. A més, a causa de la posició de la Terra respecte al sol, el pol Nord inicia els seus sis mesos de nit i el pol Sud els seus sis mesos de dia.