CRÒNICA D'UN ENGANY
'El arte de vender mierda' o com inventar-se una pseudociència
Un llibre relata com dos biòlegs es van treure de la màniga una teràpia alternativa per denunciar l'auge d'aquestes pràctiques
"A Espanya hi ha poca tradició de veure la ciència com a part de la cultura", denuncia l'autor, Fernando Cervera
rjulve38013806 gente fuente homeopatia181019181620
Fernando Cervera i Mariano Collantes eren estudiants de Biologia quan, per primera vegada, van sentir a parlar del biomagnetisme mèdic, una pseudoteràpia el màxim representant de la qual és el mexicà Isaac Goiz, que assegura haver curat el càncer i la sida amb imants. Era l’any 2009. Aquests joves valencians van contactar amb un practicant de biomagnetisme i el van desafiar que mostrés alguna publicació científica que donés dades favorables sobre aquella teràpia. "Ens va donar algunes referències a universitats on, suposadament, s’impartien classes de biomagnetisme. Però eren dades falses", relata Cervera, que, indignat en una discussió en un fòrum d’internet, va comparar aquestes "estafes" amb el fet d’"embotellar merda humana i vendre-la prometent cures miraculoses".
D’aquí parteix el germen del llibre ‘El arte de vender mierda. El fecomagnetismo, la homeopatía y otras estafas’ (Laetoli, 2014), escrit pel mateix Cervera. L’obra narra la història (real) de la consumació d’un gran engany: la invenció, per part d’ell i de Collantes, del fecomagnetisme, una 'medicina alternativa' que suposadament barrejava restes fecals que, diluïdes mitjançant tècniques homeopàtiques, curava diferents "mals" humans. No van especificar quins eren aquests mals, però no va fer falta: terapeutes, malalts, revistes i fins i tot polítics van donar per autèntica aquesta gran broma. O gran farsa. 'El arte de vender mierda' és, en primera instància, un relat sobre l’absoluta falta de control que hi ha al món de les pseudoteràpies.
"No ho sé, Rick, sembla fals"
En el seu estrambòtic acudit (que va arrencar amb la creació d’una web sobre fecomagnetisme), aquests dos joves es van adonar que si volien "semblar" pseudocientífics calia fer diverses coses: criticar la ciència moderna, inventar-se branques inexistents de la ciència, oferir testimonis (falsos) de persones curades i relacionar la pseudociència amb altres de més ben assentades, com per exemple l’homeopatia i el biomagnetisme. A més, van buscar noms per als doctors impulsors del fecomagnetisme: Hugh Nielsen i Leslie Laurie. Era un homenatge als actors Hugh Laurie de la sèrie 'House' i Leslie Nielsen, de la pel·lícula '¡Aterriza como puedas!’.
Cervera i Collantes també van proporcionar un passat fals al fecomagnetisme: van buscar, com la immensa majoria de les pseudoteràpies, antecedents històrics, pràctiques ancestrals, cultures mil·lenàries que ho havien practicat. A partir d’aquí, i després de promocionar-se en altres blogs de pseudociència, van decidir esperar. Aviat van començar a rebre missatges de gent que s’havia empassat l’engany.
"No hi ha cap mecanisme de control sobre què es publica a les pàgines de teràpies alternatives"
Autor del llibre 'El arte de vender mierda’
No van contestar a ningú, fins que una dona es va posar en contacte amb ells a través d’un missatge preocupant: "Agraeixo informació per al tractament de frustració, agressivitat, canvis d’humor, hiperactivitat i mal de cap del meu marit. Necessitem una cosa a què agafar-nos, ja que estem desesperats i tenim dos fills petits que ho estan passant molt malament". Per a Cervera i Collantes, aquesta va ser la prova definitiva de l’elevat grau de desesperació del qual se serveixen els pseudocientífics per aprofitar-se de la gent. Ells li van aconsellar anar a un metge i la seva broma es va convertir en una crítica a la permissivitat social que hi ha entorn de les teràpies alternatives.
Una activitat amb ànim de lucre
Els joves, relata el llibre, es van posar en contacte amb la Comissió de Sanitat i Serveis Socials per preguntar-los sobre el fecomagnetisme i altres "estafes conegudes". Els va respondre Lourdes Ciuró, diputada del PDECat al Congrés i llavors portaveu adjunta de la comissió. "Ciuró es mostrava fermament convençuda que les teràpies alternatives havien d’estar al mateix nivell que la medicina científica i, de fet, va arribar a dir literalment que haurien d’estar finançades per la seguretat social –recull el llibre–. I va dir, de forma literal, que l’“ús de l’homeopatia no té la predicació que deuria entre la ciutadania, ja que la gent es deixa influir per falsos mites com el de l’efecte placebo”. En resposta a aquest diari, ha puntualitzat que "es tracta d’un tema de fa molts anys", que es va mostrar "a favor de l’homeopatia, no de les teràpies alternatives en general" i va afirmar que "no veuria malament que l’homeopatia es reconegués com de fet es fa a França".
Les aventures de Cervera i Collantes, que van voler comprovar com de lluny pot arribar una estafa, inclouen nombroses anècdotes, entre les quals destaca la primera oferta formal per distribuir el fecomagnetisme a Sud-amèrica per part d’Andrés Zuno, un dels grans difusors de l’homeopatia i les pseudociències a Mèxic que fins i tot va acceptar que Hugh Nielsen li escrigués el pròleg del seu pròxim llibre.
Notícies relacionadesEls joves van ser convidats a participar en la Fira Esotèrica de Madrid el 2013, on van impartir una conferència sobre fecomagnetisme. Segons recull 'El arte de vender mierda’, diversos blogs i revistes 'online' (entre les quals destaca la plataforma 'online' Saludae, referent a les teràpies alternatives) es van mostrar obertes a publicar la seva teràpia. En d’altres, com 'Biomanantial' van poder publicar la seva teràpia pagant 175 euros. "Havíem demostrat que no existia cap mecanisme de control sobre què es publicava a les pàgines de teràpies alternatives, ja que si tenies diners podies arribar a obtenir el reconeixement de pàgines i revistes que, en teoria, eren especialistes en el sector", escriu Cervera en el llibre.
Segons ell, a Espanya "hi ha poca tradició de veure la ciència com parteix de la cultura bàsica, i aquest és un dels problemes que fan que les pseudociències vagin al seu aire".
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi