PERILLOSES PSEUDOTERÀPIES

Un curandero recepta orina a les orelles per acabar amb l'autisme

Gregorio Placeres promet "recuperar" el trastorn amb clorit de sodi, pipí i una caòtica dieta

El porto-riqueny va ser un dels ponents en la conferència de Balaguer a la qual va assistir Josep Pàmies

oido

oido

6
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio / Olga Pereda

L’autisme no és una malaltia. És més, ni existeix un sol tipus d’autisme ni es caracteritza pels mateixos símptomes. "Res ni ningú el pot curar", recalca la neuropediatra María José Mas. Malgrat les evidències científiques que recolzen aquestes afirmacions, hi ha els que asseguren haver trobat la clau per entendre l’origen d’aquest trastorn del neurodesenvolupament i oferir una esperança per a la curació.

L’autisme –els símptomes del qual són l’alteració del llenguatge i la sociabilitat, així com les conductes rígides i repetitives– afecta un de cada cent nens, segons les estadístiques oficials. Els curanderos de la salut han trobat en aquest trastorn, igual que en tantes altres malalties cròniques, un filó per guanyar adeptes. 'Recepten’ un desinfectant anomenat MMS (Miracle Mineral Solution, clorit de sodi, un derivat del lleixiu), elaboren unes estranyes i caòtiques dietes i, fins i tot, recomanen llançar gotes d’orina a l’orella dels nens.

"Utilitzen la desesperació de pares i mares per convèncer-los que si segueixen el seu mètode al peu de la lletra els seus fills es curaran, que tot anirà bé, que la seva malaltia desapareixerà", explica Emilio Molina, vicepresident de l’Associació per Protegir el Malalt de les Pseudociències (APETP). Lluny de contribuir a la seva millora, les pseudoteràpies suposen un risc per a la salut de les criatures.

Gregorio Placeres presumeix d’haver tractat mil nens i haver-ne curat més d’un centenar

A Espanya, un dels curanderos que defensa amb més afany l’MMS és Josep Pàmies. Però en el panorama internacional, el líder del moviment és Gregorio J. Placeres: un presumpte químic porto-riqueny creador d’un protocol que promet ser "la cura definitiva per a l’autisme". A les seves xarxes socials, Placeres presumeix d’haver tractat més de mil nens en uns tres anys i haver-ne "recuperat" més d’un centenar. En realitat, assegura que ell no cura sinó que és la mateixa criatura autista el que ho fa una vegada que el seu cos "s’ha alliberat de paràsits i metalls pesants". Només a Facebook, el seu grup compta amb més de 10.000 subscriptors i una mitjana de 10 publicacions diàries. El porto-riqueny va ser un dels ponents en la recent conferència titulada 'L’autisme és recuperable' que es va celebrar a Balaguer i a la qual també va assistir Pàmies. 

Fals mètode de diagnòstic

Per a Placeres, la curació de l’autisme és possible. Tot comença amb un fals mètode de diagnòstic conegut com a ATEC (Autism Treatment Evaluation Checklist) amb què els pares poden autodiagnosticar el grau d’autisme dels seus fills. Mentre que per a un expert farien falta mesos, fins i tot anys, de seguiment per poder afirmar que el pacient pateix el trastorn, l’ATEC ofereix un resultat en menys de 10 minuts. Tan sols fa falta respondre amb "no, una mica o molt" a preguntes del tipus ¿utilitza tres paraules seguides? ¿saluda? ¿mira als ulls? ¿somriu poc? ¿es vesteix sol? ¿entén explicacions?

Amb aquests resultats en mà, el curandero porto-riqueny també demana als pares que realitzin una "analítica de metalls pesants" i que li enviïn els resultats. A partir d’allà, comença el 'protocol Placeres': un procés de curació subjecte a les indicacions del guru i els resultats del qual es comparteixen en grups tancats de Facebook. "El teu fill només es curarà si segueixes el protocol al peu de la lletra. No val aplicar-li els tractaments pel teu compte", recorda el guru, una mica molest, en un dels seus vídeos. 

Mel, canyella i llavors d’albercoc

La clau per a la "recuperació de l’autisme", segons indica Placeres, és el clorit de sodi rebatejat com a MMS: un derivat del lleixiu que ha de ser administrat als nens segons el seu grau d’autisme, edat i pes. El producte està prohibit com a medicament a Espanya des de l’any 2010, però és fàcil d’adquirir. Hi ha herbolaris que el tenen disponible 'online' per uns 40 euros. També es pot elaborar a casa, una cosa que implica més risc per a la salut.

El 'protocol’ inclou clorit de sodi, mel, canyella, llavors d’albercoc i poma verda en cas de nàusees

El clorit de sodi no és l’únic que la criatura ha de prendre. El protocol també es compon d’una combinació de mel pura i canyella orgànica abans i després dels menjars, juntament amb una beguda ensucrada "ben freda", probiòtics, vitamina C i llavors d’albercoc. En cas de nàusees, Placeres recomana ingerir l’MMS barrejant-lo amb un batut de fruita perquè els nens no notin el seu sabor amarg. També suggereix menjar una poma verda o cítrics.

Cinc gotes d’orina a cada orella

Placeres ordena posar cinc gotes d’orina del nen (si no és del nen, del pare, del germà o d’un familiar del mateix sexe) a cada orella a primera hora del matí. "L’orina –explica el curandero en un altre dels seus vídeos– té anticossos i urea, que no deixarà créixer els estreptococs, que  són els causants del mal comportament en els nens i els ajuda a perdre les obsessions que tenen amb les seves coses".  La urinoteràpia –afegeix– té efectes immediats: els pacients "deixen d’irritar-se, no ploren, no trenquen coses i no pessiguen".

Placeres, i la resta de curanderos de l’autisme, insisteixen en la importància de l’alimentació. Als seus fòrums parlen de dietes lliures de gluten, caseïna, sucre i soja, a més dels probiòtics  i “les verdures fermentades fetes a casa”. La neuropediatra Mas, responsable de l’àrea de Neuropediatria de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, insisteix que no hi ha evidències científiques per recomanar per regla general a tots els nens autistes una dieta restrictiva o suplements nutricionals. Com qualsevol altra criatura, un autista pot tenir certs problemes alimentaris. La diferència és que un nen sa és capaç de dir als seus pares que, per exemple, se li posa malament algun aliment i corregir així la seva dieta. 

"El protocol de l’orina i la dieta restrictiva és un disbarat"

María José Más

Neuropediatra de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla

Erupcions en lluna plena

El 'protocol Placeres' és "un disbarat”, sentencia la doctora Mas. No obstant, només a Facebook són més de 10.000 els pares i mares que comparteixen pas a pas el que els passa als seus petits després de cada una de les fases del tractament. Relats sobre marejos, vòmits, diarrees i erupcions cutànies s’acumulen al fòrum juntament amb les peticions d’ajuda dels progenitors.

"El meu fill s’ha despertat amb el cos ple de vermellors. Està en la fase 1 del tractament, li vaig curant amb clorit i aigua de mar però li surten més brots", escriu una mare en el grup adjuntant imatges del seu petit. "¿Va passar durant la lluna plena?", li respon Placeres, que en pocs minuts proporciona un diagnòstic complet i aconsella seguir amb una dosi més elevada d’MMS.

Possibles riscos

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO mostra aquestes mateixes fotografies al pediatre Alberto García Salido. La seva resposta és taxativa: "No es pot donar un diagnòstic perquè estaria fent malament la meva feina. Aquestes lesions s’han de veure de prop i tocar per diagnosticar què passa. Crec que és una desgràcia, és terrible, que aquest senyor utilitzi així l’esperança de la gent". "Un dels riscos fonamentals que suposen aquestes pseudoteràpies és que es deixin de realitzar altres abordatges que realment podrien ser útils", explica el pediatre.

"És una desgràcia que mares i pares confiïn en aquest senyor"

Alberto García Salido

Pediatre

García Salido insisteix que les pràctiques que proposen els curanderos, a més de no tenir cap sentit, poden ser un perill si es dosifiquen malament. "Aquesta gent sap que el que administren o recomanen a curt termini, al no tenir cap efecte, no provoca generalment un mal sever o massa evident. Això captura i utilitza l’esperança. És la manera que tenen d’atreure i mantenir els seus seguidors perquè continuïn confiant en un tractament que és mentida disfressada”, conclou. És així com, sumits en la desesperació, molts pares i mares cauen en els cants de sirena dels curanderos i acaben pràcticament abduïts al més pur estil secta.

L’origen de l’MMS

Segons expliquen els seus adeptes, la història de l’MMS (Solució Mineral Milagrosa) va començar amb <strong>Jim Humble</strong>, un enginyer nord-americà que mentre treballava en una mina d’or a Veneçuela va assegurar curar la malària d’uns companys en 24 hores gràcies a un producte que utilitzava per<strong> desinfectar l’aigua</strong>.