UNITAT DE MESURA OFICIAL
Un quilo ha deixat de ser un quilo
La setmana que ve es discutirà si la unitat de mesura de referència s'haurà de tornar a calcular
També es discutiran altres unitats de mesura universals com el mol, l'ampere i el Kelvin
pesa-de-un-kilo
Durant 129 anys, el Gran Quilo, un objecte en forma de cilindre recte amb una altura de 39 centímetres, fet amb un 90% de platí i un 10% d’iridi i considerat com el referent universal per definir el quilogram, té els dies comptats. Fins ara aquest tros de metall guardava repòs etern, i només era interromput per netejar-lo realitzant un protocol segur. Però tot i que ningú toqués ni manipulés el Gran Quilo, els experts argumenten que ha perdut pes: s’ha encongit uns 50 micrograms, la qual cosa significa que un quilo ja no és un quilo.
El quilo ha sigut la referència habitual per anar a comprar al mercat, per comprar fruita, verdura o carn en la majoria de països del món, tret els de tradició anglosaxona. També ha servit per saber si cal perdre pes després de l’estiu, o quant falta després de l’estricta dieta. La unitat de mesura està vigent des del 1889. I, tot i que aquests micrograms de diferència no haurien d’afectar necessàriament el dia a dia dels ciutadans, sí que suposen un ‘inconvenient’ per a la tasca dels científics.
A finals del segle XVIII, es va decidir que un quilogram seria la massa d’un dm³ d’aigua destil·lada en una atmosfera de pressió i 3,98 graus centígrads. Aquesta mesura va ser utilitzada durant dècades fins que el 1889 va arribar la mesura universal de pes. Avui, tres segles després d’aquest esdeveniment històric, el Gran Quilo deixarà de ser la gran referència.
D’aquí una setmana està convocada la Conferència General Internacional sobre Pesos i Mesures, que se celebrarà a França, on s’espera que els delegats de 57 països votin per ‘desfer-se d’aquest tros de metall’ i que, al seu lloc, el quilo sigui pesat a través d’una alternativa mesurada en termes d’electricitat. Per a això, els experts proposen que la nova unitat de pes sigui mesurada amb una bàscula coneguda com a balança de Watt (o com a balança de Kibble, pel seu inventor).
Si la iniciativa tira endavant, a partir del maig del 2019 el quilogram deixarà de tenir com a referència el Gran Quilo i es definirà utilitzant com a referència la balança de Watt i la constant de Planck, que compara la potència mecànica amb la potència electromagnètica.
Altres mesures
També està previst que el comitè discuteixi sobre la revisió d’altres unitats de mesura. El mol, unitat amb què es mesura la quantitat de substància, es podria redefinir mitjançant la constant d’Avogadro; l’ampere, unitat amb què es calcula la intensitat del corrent elèctric, passaria a calcular-se amb una bomba d’electrons, i finalment el Kelvin, unitat de temperatura més utilitzada en investigacions científiques, es definiria amb la constant de Boltzmann, que relaciona temperatura absoluta i energia.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Barcelona, protagonista L’exconsellera Natàlia Mas fitxa per La Farga
- TELEVISIÓ I MAS Una idea. Una
- Així va l’Eurolliga Brizuela desperta el Barça per assaltar el Mònaco a casa seva
- Tennis Badosa afronta un camí difícil per arribar a la final a Austràlia