Ciència
Vídeo | Esta és la col·lisió de forats negres més gran mai observada
El fenomen ha format un nou forat negre 80 vegades més gran que el sol
Un equip científic va detectar les ones gravitacionals que van resultar de la col·lisió de forats negres més gran mai observada i que va formar un nou forat negre 80 vegades més gran que el sol, han informat avui fonts acadèmiques.
Aquesta i tres fusions de forats negres més van ser detectades per un equip internacional en què participen l’Observatori d’Ones Gravitacionals per Interferòmetre Làser (Lligo) dels Estats Units i la Universitat Nacional d’Austràlia (ANU).
La fusió del sistema binari de forats negres va ser detectada el 29 de juliol del 2017 a més de 9.000 milions d’anys llum i va donar com a resultat el forat negre més gran conegut, va indicar la universitat australiana en un comunicat".
Aquest esdeveniment també va tenir els forats negres girant a la velocitat més gran en totes les fusions observades. És també, amb diferència, la fusió més distant que ha sigut observada", va dir Susan Scott, física de la universitat australiana.
Les altres tres col·lisions van ser detectades entre el 9 i el 27 d’agost del 2017 a una distància d’entre 3.000 i 6.000 milions d’anys llum de distància, i la mida dels forats negres resultants va ser de 56 a 66 vegades la mida del sol.
Ones gravitacionals
"Aquests van ser de quatre sistemes binaris diferents de forats negres que s’aixafaven junts i irradiaven fortes ones gravitacionals a l’espai", va explicar Scott.
L’experta va recalcar que l’observació d’aquests xocs ajudarà a entendre millor quants sistemes binaris de forats negres hi ha a l’univers, així com el rang de les seves masses i la velocitat amb què giren durant la fusió.
Els investigadors van detectar les col·lisions després d’analitzar de nou les dades d’ones gravitacionals obtingudes per Ligo.
Les ones gravitacionals, l’existència de les quals va predir fa un segle Albert EinsteinAlbert Einstein, són vibracions d’espai-temps que produeixen alguns dels esdeveniments més violents de l’Univers –com explosions d’estrelles–, que generen massives quantitats d’energia.
En els últims tres anys, l’equip internacional ha detectat ones gravitacionals de 10 fusions de forats negres i d’una col·lisió d’una estrella de neutrons, les estrelles més denses de l’univers amb un diàmetre d’uns 20 quilòmetres.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe