EN ÒRBITA

La Nasa mostra Júpiter en primer pla

La sonda Juno envia imatges del planeta més gran del Sistema Solar

undefined44365882 nasa s juno spacecraft captures jupiter s southern hemispher181213191232

undefined44365882 nasa s juno spacecraft captures jupiter s southern hemispher181213191232 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La NASA ha difós un vídeo de Júpiter vist des de la nau Juno, que sobrevola el planeta a 207.287 quilòmetres per hora. Les imatges mostren el cos més gran del Sistema Solar en primers plans.

El 21 de desembre, la nau passarà a només 5.053 quilòmetres sobre els cims dels núvols de Júpiter, en el que és la setzena projecció científica del gegant gasós, que marcarà el punt mitjà de la recopilació de dades de la nau amb motor solar durant la seva missió principal.

Llançada el 2011, Juno es troba en una òrbita de 53 dies molt el·líptica al voltant de Júpiter. Cada òrbita inclou un pas pròxim sobre la coberta de núvols del planeta, on descriu una trajectòria que s’estén des del pol nord de Júpiter fins al seu pol sud. 

“Amb el nostre setzè sobrevol científic, tindrem una cobertura global completa de Júpiter, tot i que en una resolució aproximada, amb passades polars separades per 22,5 graus de longitud”, va dir Jack Connerney, investigador principal adjunt de Juno de la Space Research Corporation a Annapolis, Maryland.

Divulgació

Segons la NASA, el generador d’imatges JunoCam, amb què es va produir el vídeo, va ser concebut com un instrument de divulgació per portar l’emoció i la bellesa de l’exploració de Júpiter al públic.

“Tot i que originalment va ser concebut únicament com a un instrument de divulgació per ajudar a comptar la història de Juno, JunoCam s’ha convertit en molt més que això”, va dir Candy Hansen, coinvestigadora de Juno a l’Institut de Ciència Planetària a Tucson, Arizona.

Notícies relacionades

“Les nostres seqüències d’imatges de lapse de temps sobre els pols ens permeten estudiar la dinàmica dels ciclons circumpolars únics de Júpiter i les tempestes de gran altitud. També estem utilitzant la JunoCam per estudiar l’estructura de la Gran Taca Vermella i la interacció amb el seu entorn”, va dir.

A partir de les dades que envia Juno, els científics han redefinit el que sabien sobre l’atmosfera de Júpiter, i la complexitat i asimetria del camp magnètic, afirma Scott Bolton, el principal investigador de la missió Juno. “La segona part de la missió haurà de proporcionar el detall que podem utilitzar per redefinir la nostra comprensió de les zones de vent de Júpiter, la seva forma de generar el camp magnètic i l’estructura i l’evolució del seu interior”, afirma.

Temes:

NASA Júpiter