INCOMPLIMENT LEGAL
França detecta 12 models de mòbils que superen el llindar europeu de radiacions
L'agència que els ha identificat exclou que representin un perill per a la salut
Deu dels aparells es van actualitzar per complir la normativa i els altres dos es van retirar del mercat
zentauroepp47150405 a man talks on his phone at the mobile world congress mwc 190402145259 /
Nou models de mòbil, entre els 80 analitzats el 2018 per l’Agència Nacional de Freqüències (ANFR) francesa, van incomplir la normativa europea de radiacions. Tres més s’han detectat aquest 2019. L’agència i tots els experts consultats exclouen que això representi un problema per a la salut, malgrat que la màxima radiació detectada en aquests aparells superava el llindar legal. Aquest límit és, no obstant, desenes de vegades inferior al llindar de perill fixat per la comissió internacional per a la protecció de les radiacions ionitzants (Icnirp, per les seves sigles en anglès).
La troballa revela, no obstant, que algunes empreses de telefonia estan arrossegant els peus en el compliment d’una nova normativa europea, la directiva RED, que es va traslladar a les lleis nacionals a mitjans del 2017. Aquesta directiva actualitza el llindar de radiacions consentit anteriorment, tenint en compte que els mòbils actuals són plans i és comú que es portin enganxats al cos.
Agència i experts rebutgen que l’incompliment representi una conspiració de les empreses, tal com afirma l’organització activista francesa Phonegate. Aquest ens compara la situació amb el 'Dièselgate', el frau en el càlcul d’emissions orquestrat per alguns fabricants de cotxes.
De fet, després de la notificació de l’agència francesa, les empreses van retirar dos mòbils del mercat del país veí (l’Orange Hapi i el Neffos X1 TP902) i van actualitzar els altres 10 per ajustar les seves radiacions al llindar legal.
Llindar de seguretat
Al cor de la qüestió hi ha una mesura anomenada taxa d’absorció específica o SAR en les seves inicials angleses. La SAR mesura les radiacions que són absorbides pel cos. Com que no es pot introduir una sonda al cap d’una persona, se sol mesurar en maniquins omplerts amb un líquid que simula els teixits.
La SAR al cap i al tronc ha d’estar sota d’un llindar determinat perquè una empresa pugui vendre un mòbil a Europa. El 1999, es va establir que el llindar era de 2 watts per quilogram, quan el mòbil estava a una distància màxima del cos de 25 mil·límetres.
"Abans, el gruix dels mòbils creava una distància amb el cos. No obstant, des de l’aparició de l’iPhone, han arribat els mòbils plans", explica Gilles Bregant, director general de l’ANFR. Per això, la comissió europea va mantenir el valor del llindar (2 W/kg), però va establir que el seu compliment s’ha de comprovar posant el dispositiu a una distància màxima de 5 mil·límetres en lloc de 25. Això va quedar plasmat en la directiva RED del 2016.
"El valor màxim de SAR que vam mesurar va ser de 3 W/kg, per sobre del màxim legal però molt per sota del llindar que es considera perillós per l’estàndard internacional", apunta Bregant. Aquest estàndard està fixat per la Comissió Internacional per a la protecció de les Radiacions Ionitzants (Icnirp) en 100 W/kg. Actualment, l’organisme està en un procés de consultació pública que podria baixar aquest llindar a 20 W/kg –en tot cas, set vegades superior al SAR màxim detectat–.
"No conec cap model de mòbil que produeixi un escalfament per sobre del nostre llindar", afirma Zenon Sienkiewicz, investigador de l’Icnirp. "Quan fem exercici, el nostre cos produeix 4 W/kg. Amb 100 W/kg no es podria coure ni una truita", explica René de Séze, de l’Institut Francès de Riscos Industrials. A sobre, les mesures de laboratori empenyen els mòbils als seus límits. "La potència màxima és una cosa molt rara en la realitat: només es dona si hi ha molt mala cobertura", afirma Bregant.
Mandra, no conspiració
No obstant, l’ANFR es pren seriosament el compliment de la llei. De fet, és tasca dels organismes nacionals comprovar si les SAR declarades pels fabricants són certes. L’agència fa anys que analitza mòbils. Amb l’arribada de la directiva RED han augmentat les irregularitats. Quan l’agència detecta radiacions per sobre del llindar, obre expedient al fabricant.
Els models afectats es donen a conèixer en informes semestrals, una vegada que l’expedient ha sigut tancat. És a dir, quan l’empresa ha arreglat el problema o quan l’agència l’ha denunciat a la justícia (mai s’ha arribat a aquest extrem, afirma Bregant). El 2018, es van tancar nou expedients per incompliment i tres més aquest 2019.
"No hi ha un comportament malintencionat per part de les empreses. En les mesures hi ha un marge d’error i si el mòbil s’acosta al llindar pot ser que a l’empresa li surti la mesura a dins i a l’agència a fora", argumenta Joe Wiart, professor de l’escola d’enginyers de telecomunicacions Telécom Paristech. "Tenim un problema amb l’adaptació a les noves regles. Probablement les empreses no se les han pres prou seriosament", afirma Bregant.
Tots els experts consultats assenyalen que els impulsors de l’organització Phonegate són històrics activistes contraris al mòbil. Observen que el grup posa al mateix sac mòbils plans amb dispositius antics, que complien el llindar establert en el seu moment.
Situació a Espanya
Notícies relacionadesLa secretaria d’Estat per a l’Avenç Digital (SEAD) del Ministeri d’Economia espanyol va dur a terme la seva última campanya de mesura de radiacions de mòbils el 2017 i no va detectar cap anomalia, segons fonts de l’esmentat ministeri. No obstant, Bregant observa que la directiva europea va entrar en vigor a mitjans del 2017, així que és possible que les proves espanyoles fessin servir el llindar anterior a aquesta normativa.
Les mateixes fonts del ministeri puntualitzen que l’ANFR no ha compartit les seves troballes per mitjà de l’ICSMS. En aquesta plataforma 'online', els països membres de la Unió Europea publiquen els productes que incompleixen normatives de seguretat i les seves propostes de retirada del mercat. Bregant afirma que l’agència pensa fer-ho a partir de l’any que ve, quan disposi dels programes informàtics necessaris per fer-ho de forma sistemàtica.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- El cas Errejón "¿Per què es va treure el membre?"