FITA CIENTÍFICA
Katie Bouman, la jove geni que va idear la primera imatge d'un forat negre
La investigadora de 29 anys va crear l'algoritme que va permetre obtenir la foto
bouman
Katie Bouman té 29 anys i una recent graduació alMassachusetts Institute of Technology (EUA), però, sobretot, el que té és un gran reconeixement científic d’haver sigut la investigadora informàtica que va idear un algoritme que ha sigut clau en aquesta fita de l’astrofísica: gràcies a això es va poder plasmar la primera imatge real d’un forat negre, situat a la galàxia M87, a 55 milions d’anys llum de la Terra.
L’algoritme creat per Bouman ha permès unir les dades delsvuit radiotelescopis de tot el món (els EUA, Xile, Espanya, l’Antàrtida i Mèxic) que van participar en el projecteEvent Horizoni processar-los de manera que es pogués configurar una imatge del forat negre.
No era tasca fàcil. Amb aquests treballs, en els quals Bouman ha treballat mà a mà amb uns 200 matemàtics, físics, astrònoms i enginyers, s’ha aconseguit obtenir una imatge que, traslladada a la Terra, seria com fotografiar des de Barcelona el cap d’una agulla situada a Grenlàndia. "Cap de nosaltres ho hauria pogut fer sol. Ho aconseguim gràcies a la gran quantitat de persones de diferents orígens", ha dit traient-se mèrits Bouman en declaracions a la BBC.
Tres anys de feina
Notícies relacionadesFa tres anys que aquesta investigadora informàtica va començar a treballar en aquest projecte. Batejat com a CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction), aquesta tècnica es va basar en la sincronització dels rellotges atòmics dels vuit telescopis per cronometrar les seves observacions a penes sense marge d’error.
A partir d’allà es va fer servir la tècnica d’interferometria, que permet una longitud d’ona d’1,3 mil·límetres. Amb tot, les dades aportades per cada laboratori, una immensitat de 350 terabytes, no van donar més opcions que dedicar un bon temps per arribar a la 'foto finish'. Dit d’una altra manera, l’estudi de la imatge que es va veure ahir a tot el món es va iniciar l’abril del 2017 i, dos anys després, s’ha vist plasmat el resultat.
3 years ago MIT grad student Katie Bouman led the creation of a new algorithm to produce the first-ever image of a black hole.
— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) 10 de abril de 2019
Today, that image was released.
More info: https://t.co/WITAL1omGl
2016 story: https://t.co/QV7Zf2snEP#EHTblackhole #EventHorizonTelescope pic.twitter.com/u6FBswmGDZ
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions