PRECARIETAT EN LA CIÈNCIA
Joves investigadors demanen prorrogar 216 contractes mentre duri el Covid-19
Més de 200 doctorands esgoten el finançament atorgat per la Generalitat aquest 31 de març
El TSJC ha d'establir si tenen dret a un any de pròrroga per una llei estatal
zentauroepp49730319 graf7406 barcelona 06 09 2019 el presidente de la genera190906190618 /
Un col·lectiu de joves investigadors han demanat a la Generalitat una treva, mentre es prolongui el confinament pel Covid-19, en l’estira-i-arronsa que mantenen sobre la durada dels doctorats (la primera etapa de la carrera d’un investigador) a Catalunya.
El 17 de març, el grup va sol·licitar al Govern que prorrogui, almenys durant el període de quarantena, la relació laboral de 216 doctorands que acaben el seu contracte (el FI-AGAUR de la Generalitat) el 31 de març.
La durada d’aquests contractes (tres anys) és objecte d’un judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els doctorands exigeixen que es prorroguin un any més, com recomana l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel Govern central el març del 2019.
La Generalitat i les universitats catalanes al·leguen que no hi estan obligades i que no tenen recursos per fer-ho. L’única excepció és la Universitat Autònoma de Barcelona, que s’hauria de fer càrrec del quart any de 40 doctorands, els contractes dels quals també acaben aquest 31 de març.
Sense dotació
La petició de pròrroga forma part d’una carta del sindicat CGT, que representa el col·lectiu Doctorandes en Lluita, un grup de joves investigadors catalans que demana la pròrroga des de l’aprovació de l’EPIF.
En una altra carta, enviada al Govern el 16 de març, els quatre principals sindicats de les universitats catalanes han reclamat a la Generalitat que inclogui en els pressupostos una partida que garanteixi el pagament del quart any de tots els contractes doctorals de tres anys.
Els mateixos sindicats també van demanar als ministres de Ciència i d’Universitats que garanteixin feina i salari als investigadors de qualsevol nivell empleats amb contractes d’obra i servei o per empreses subcontractades.
Fonts de la Secretària d’Universitats i Recerca afirmen que, «atesa la situació excepcional del Covid-19, s’està estudiant la cobertura legal per poder aplicar la pròrroga dels contractes», però puntualitzen que, «mentre continuï el context pressupostari actual, no hi ha cap dotació addicional per modificar la convocatòria».
122 sense pròrroga
Doctorandes en Lluita estima que 122 joves investigadors han acabat el seu contracte a Catalunya sense pròrroga, des de l’aprovació de l’EPIF, i que en queden més de 1.100 amb contractes de tres anys, que s’acaben dins dels pròxims dos.
El TSJC té previst per al 14 d’abril un judici sobre aquest assumpte. A causa de la congelació de judicis pel Covid-19, el més probable és que el problema afecti també 56 doctorands de la Universitat de Barcelona, els contractes dels quals acaben el 30 d’abril.
Quart any sense cobertura
L’EPIF va ser aprovat pel Govern central sense un pressupost addicional per al seu compliment. Les comunitats autònomes i les universitats que atorguen contractes doctorals de tres anys van rebutjar majoritàriament complir l’estàndard de quatre anys de l’EPIF, que sí que compleixen els contractes de l’estat.
La situació és especialment apressant a Catalunya, on els contractes de la Generalitat (FI-AGAUR i FI-SDUR) i els propis de moltes universitats tenen majoritàriament tres anys de durada.
Notícies relacionadesLes universitats no han publicat la durada real dels seus doctorats, però Doctorandes en Lluita afirma que és estrany que durin menys de quatre anys.
A la pràctica, molts joves investigadors acaben la seva tesi doctoral amb fons del seu grup d’investigació, amb contractes de professor associat o tècnic, o de manera gratuïta.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Olmo pateix una sobrecàrrega muscular i demà no jugarà contra el Benfica
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’alto el foc a Gaza entra en vigor i Hamàs allibera les primeres ostatges
- RT va fomentar la polarització en moments crítics per a Espanya