DIVULGACIÓ CIENTÍFICA
Les preguntes dels nens sobre el coronavirus que també interessen als més grans
Fernando Simón i Pedro Duque responen a les inquietuds dels més petits sobre la malaltia del Covid-19
La insaciable curiositat dels més petits per entendre el món no s’ha quedat enrere amb la crisi del coronavirus. Aquest dissabte, un grup de nens i adolescents, en representació de l’esperit de la seva generació, han participat en #LaInfanciaPregunta, una iniciativa de l’Alt Comissariat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil i la Plataforma d’Infància per resoldre les inquietuds dels joves sobre la pandèmia. A l’altre costat de la pantalla, el doctor Fernando Simón i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; que han resolt alguns dels dubtes que els han traslladat sobre l’actual pandèmia. Una d’elles, d’especial interès entre els més petits: «Els angelets tenen motiu permanent per anar on hagin d’anar», ha aclarit el ministre Duque.
D’on ve el coronavirus, com s’encomana, es poden compartir joguines o quan podrà sortir de casa són algunes de les preguntes que nens i adolescents han plantejat aquest dissabte als representants del Govern. Tant Duque com el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, han reiterat que el SARS-CoV-2, més conegut com «coronavirus» és un virus nou i del qual només es té coneixement des de fa quatre mesos. És per això que hi ha moltes coses que encara no se saben, però el coneixement avança.
«¿Quin és l’origen de virus?», ha volgut saber l’Alba, de 16 anys. A la qual cosa Simón ha respost que «no se sap gaire bé», però que es creu que es va poder originar en ratpenats i que després hi va haver un «hoste intermedi», un altre animal que «no sabem encara», des del qual va passar a les persones. Perquè si bé inicialment es va especular amb el pangolí com a responsable d’aquest primer contagi a humans, diversos estudis científics van descartar aquesta hipòtesi.
Els nens es van interessar sobre si una persona curada es pot tornar a infectar, de la qual cosa «no tenim tota la seguretat», segons ha explicat el doctor Simón, però sí que sabem que es desenvolupen defenses contra la malaltia que romanen, almenys, uns mesos. Aquest virus s’estén tant perquè es transmet amb les gotetes de saliva que expulsem al parlar, tossir o esternudar. A més, ara sabem –ha dit Simón– que les persones que encara no tenen símptomes els poden transmetre.
Jugar a cop segur
Una de les preocupacions que li han traslladat els nens als representants del Govern és: ¿Què passa amb les seves joguines? ¿Són focus de contagi? Simón i Duque han tranquil·litzat els més petits i han manifestat que consideren probable que es pugui contreure el virus per compartir les joguines. Han manifestat que el risc és «molt petit, [...], tot i que el més segur és que cadascú toqui les seves coses». Tots dos han destacat la importància de rentar-se molt les mans amb aigua i sabó, així com de respectar la distància social, i Duque ha fet una demostració de com posar-se i treure’s una mascareta.
El ministre de Ciència i exastronauta, Pedro Duque, ha fet valer la seva experiència respecte a ambients hostils i situacions extraordinàries i ha compartit amb els adolescents i nens alguns «trucs». Perquè quan estàs sis hores amb un vestit espacial «no pots rascar-te si et pica un ull», però cal aguantar «un minut sense posar-te nerviós»: «Llavors es passa», ha explicat.
A l’espera d’una vacuna
Simón ha contestat a Carlota, de 9 anys, que, de moment, no hi ha tractaments específics, tot i que ja hi ha centenars d’assajos al món per trobar-ne un, ha precisat Duque, que ha agregat que el que sí que hi ha són tractaments per als símptomes de la malaltia.
És una malaltia que «es transmet molt i no volem que la pandèmia duri», d’allà la importància del confinament per controlar la transmissió. «Si no ho haguéssim fet, hi hauria centenars de milers de casos més», en paraules de Simón, tot i que «sabem que hi ha situacions que són difícils i molt tristes, com que els familiars no puguin estar amb els malalts molt greus». No obstant, ha destacat el treball del personal sanitari que «està fent un esforç enorme» i que, malgrat la sobrecàrrega de treball, atén els malalts «de la millor manera» i «amb tot l’afecte».
¿Quan es podrà tornar a sortir al carrer?
Notícies relacionadesEls nens han volgut saber quan podrà sortir de casa. Per a això, el primer –ha explicat Simón– és que el nombre de transmissions continuï descendint, «cosa que és cada vegada més evident». A més, cal arribar a tenir un nombre de nous casos diaris «prou baix» perquè, si comencem a relacionar-nos una mica més, «no torni explotar l’epidèmia» i garantir que es té prou capacitat per identificar els nous malalts, aïllar-los i seguir els seus contactes per veure que no tenen símptomes.
«Si podem garantir tot això, podrem començar a pensar a anar reduint les mesures. Som molt a prop, però encara no», ha dit.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia