RECONEIXEMENT PERIODÍSTIC
La sèrie de reportatges d'EL PERIÓDICO 'Científiques africanes en moviment', distingit amb el premi Colombine
La novena edició del guardó premia el treball de Michele Catanzaro i Marco Boscolo, amb fotos de Gianluca Battista
Els articles retraten investigadores africanes que treballen per al desenvolupament del continent
zentauroepp46939458 jinja uganda 05 02 2019 african women scientists on the m190214142616
La sèrie de reportatges d’EL PERIÓDICO «Científiques africanes en moviment» ha sigut distingida amb el IX Premi Colombine. El guardó reconeix treballs periodístics sobre el paper de les dones en la societat.
L’edició d’aquest any ha premiat els autors de la sèrie: Michele Catanzaro, col·laborador d’EL PERIÓDICO, i Marco Boscolo. Els reportatges estan acompanyats per fotografies de Gianluca Battista.
La sèrie va ser publicada entre el febrer i el març del 2019 al suplement Més Periódico d’EL PERIÓDICO. En aquest treball, es relaten les històries de cinc investigadores africanes que van deixar el continent, però després van tornar per contribuir al desenvolupament de l’Àfrica. Es va dur a terme en el marc d’un projecte avalat per la beca Journalism Grants del Centre Europeu de Periodisme.
El premi Colombine, organitzat des del 2012 per l’Associació de Periodistes - Associació de la Premsa d’Almeria (AP-APAL) i patrocinat per la Fundació Unicaja, s’entrega en memòria de Carmen de Burgos Seguí (1867-1932), pionera periodista d’Almeria.
200 treballs
En l’edició d’aquest any, es van presentar 200 treballs, el 27,5% dels quals de fora d’Espanya. El premi està dotat amb 3.000 euros i una reproducció del monument a la Llibertat d’Expressió d’Almeria.
El treball publicat a EL PERIÓDICO «mostra magistralment científiques que, a través de polítiques de suport, reverteixen en les seves societats d’origen el coneixement amb activitats lligades a l’R+D+i. Elles són un exemple de motor de canvi i avenç encapçalat per dones», segons ressalta el jurat, format pels periodistes David Corral Bravo, Jesús Pozo Gómez, Magis Iglesias Bello i Francisco Javier Galán Gamero, i la catedràtica Rosalía Rodríguez López.
La resolució destaca la «capacitat investigadora dels autors» i el «rigor, bona documentació i una redacció impecable» dels reportatges. Així mateix, ressalta que el treball «ha donat a conèixer una realitat molt valuosa del continent africà, sempre identificat amb estereotips que aquest reportatge revela com a irreals i erronis».
Premiats i finalistes
Michele Catanzaro (Roma, 1979) és col·laborador d’EL PERIÓDICO des del 2006. Abans del premi Colombine, ha rebut els premis Prismas (2017), Science Writer of the Year (2016), Rei d’Espanya (2014), Valors (2014) i BBVA Innovadata (2012) per reportatges publicats a EL PERIÓDICO. Catanzaro ha guanyat beques per portar a terme treballs de periodisme d’investigació atorgades per Journalism Fund, European Journalism Center i EFSJ Climate
Grants.
Juntament amb Marco Boscolo, s’uneix a un grup de premiats format per Yolanda Sobero Martínez i Susana Jiménez Pons, June Fernández Casete, Marta Gómez Casas, Lucano Romero, Marisol Soto Romero, Francisco Carrión, Mar Abad i Zigor Aldama.
En l’edició d’aquest any, van resultar finalistes treballs d’Aitor Sáez-Díaz, Ruth de Frutos i Laura Rueda, Henrique Mariño, Isabel Valdés, Patricia Costa i Juan Antonio Tirado.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"