LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ

Pluja d'estels Perseids 2020: ¿A quina hora i com es pot veure millor?

Els Perseids tindran màxima visibilitat i activitat el 12 d'agost

zentauroepp53181253 teide200420205121

zentauroepp53181253 teide200420205121

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com cada any, el cel clar típic del juliol l’agost permet contemplar dos dels fenòmens astronòmics més esperats: els Perseids i els Delta Aquàrids.

Després dels Quadràntids del mes de desembre i els Lírids del mes d’abril, els Perseids i els Aquàrids es converteixen en els protagonistes de tots els calendaris astronòmics. Les dues pluges d’estels acostumen a tenir lloc entre els mesos de juliol i agost i poden contemplar-se des de l’hemisferi nord.

¿Quan es produiran els Perseids?

Abans dels Perseids, els Delta Aquàrids han sigut els primers a poder-se observar durant el mes de juliol, concretament, aquest any, el punt àlgid va ser la nit del 25 de juliol. Malgrat que depèn molt del lloc d’observació i les condicions meteorològiques del moment de la pluja d’estels, en principi van poder observar-se fins a 25 meteors per hora.

D’altra banda, i de manera consecutiva, després dels Delta Aquàrids, es pot observar aquests dies d’agost els Perseids, també coneguts com a Llàgrimes de Sant Llorenç. En el cas dels Perseids, el màxim de l’activitat no serà visible des d’Espanya, ja que s’espera que es produeixi entre les 9.00 i les 19.00 hores (hora oficial) del dia 12 d’agost, però la nit del 12 al 13 d’agost encara es podran observar.

¿Com veure’ls?

Els dos fenòmens meteorològics seran fàcils d’observar si es compleixen algunes condicions i, per descomptat, si les condicions meteorològiques acompanyen, però hi ha diverses recomanacions que podem tenir en compte per assegurar-nos una millor visibilitat. 

En primer lloc és recomanable allunyar-se dels espais il·luminats i de les ciutats. Com més fosc sigui el cel, millor es podran contemplar aquests fenòmens astronòmics. En aquest sentit, tot i que pretenguem disfrutar-les des d’un poble, ens haurem d’assegurar que la llum queda lluny d’on ens disposem a observar-les i anar deixant de mirar telèfons i tauletes per acostumar els ulls a la foscor. 

D’altra banda, les pluges d’estrelles són fenòmens ràpids, per la qual cosa es recomana estar en posició horitzontal, ajagut, per a simplement observar el cel i mirar de caçar-ne algun sense haver de pujar i abaixar el cap. 

Notícies relacionades

A més, per observar aquest tipus de fenomen no són necessaris cap tipus de telescopis ni prismàtics, tot i que aquests segons poden ser d’ajuda en alguns casos tot i que, al seu torn, redueixen l’àrea contemplada per l’espectador. 

¿Per què es produeixen?

Les pluges d’estels, conegudes popularment com a estels fugaços, es produeixen com a conseqüència de l’entrada de cossos celestes en l’atmosfera terrestre. En el cas concret dels Perseids, aquest fenomen astronòmic té el seu origen en els fragments del cometa 109P/Swift-Tuttle que, en un moment determinat de la seva òrbita, entren en contacte amb l’atmosfera terrestre. Un impacte que, vist des de la superfície, genera els característics esclats de llum de les Llàgrimes de Sant Llorenç.