MANIFEST
L'Associació Mèdica Mundial es planta contra les pseudoteràpies
L'entitat emet un manifest amb tretze actuacions per lluitar contra les falses teràpies
La iniciativa ha sigut impulsada pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges
zentauroepp45904957 eastern or asian acupuncture medical treatment shallow dof 190318194210
L’Associació Mèdica Mundial es planta contra les falses teràpies. L’entitat ha aprovat una nova ‘Declaració sobre pseudociències i pseudoteràpies’ en el camp de la salut, en la qual reclama mà dura contra aquestes disciplines que poden suposar «importants riscos i danys» per als pacients. El manifest posa en el punt de mira d’aquesta denúncia els «actes i activitats que posin en risc la salut pública», que segons diu el manifest s’haurien de denunciar davant autoritats competents.
La iniciativa planteja un conjunt de 13 peticions dirigides a autoritats sanitàries nacionals, membres de la professió sanitària i metges. La primera i principal petició reclama una «regulació adequada i rigorosa» que «abordi els riscos i redueixi els danys potencials que puguin ocasionar les pseudoteràpies i les pseudociències». Això, a la pràctica, suposaria acabar amb els llimbs legals en què trontollen aquestes falses disciplines curatives.
Contra els festivals pseudocientífics
El manifest assenyala directament els «actes d’intrusisme professional», «les activitats que posin en risc la salut pública» i la «publicitat enganyosa als llocs d’internet no acreditats» entre els principals focus en què prolifera la faceta més perillosa de les pseudoteràpies. És el cas, per exemple, dels ‘festivals de pseudoteràpies’ en els quals, per exemple, es promou l’ús d’un símil del lleixiu com a suposada teràpia contra el càncer, l’autisme o, fins i tot, la Covid-19. Aquest tipus d’esdeveniments s’han celebrat durant anys sota l’empara de la «llibertat d’expressió», tot i que les autoritats sanitàries hagin denunciat reiteradament no empara els postulats que posen en risc la salut de les persones.
Notícies relacionadesLa iniciativa també demana que «quan es descobreixi que una pràctica és nociva o s’aplica de manera poc ètica, ha d’existir un mecanisme que detingui immediatament o limiti considerablement qualsevol tractament denominat complementari o alternatiu per protegir la salut pública». Segons dades de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), almenys un 5% dels espanyols reconeixen haver substituït un tractament real per una pseudoteràpia. Aquesta pràctica, segons assenyalen els experts, podria suposar un mal per als pacients. I, en els pitjors casos, fins i tot podria portar-los a la mort.
La reivindicació, doncs, aniria en la mateixa línia que el ‘Primer manifest global contra les pseudoteràpies’, llançat recentment amb el recolzament de 2.750 metges i científics de tot el món. I del Pla per Proteger el Pacient contra les Pseudoteràpies que el Govern central va començar l’any passat i que, ara com ara, segueix en un calaix.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme