Una vacuna a dues velocitats: per a rics, per a pobres
- Les vacunes més avançades fins ara podrien ser inaccessibles per als territoris pobres, tant per la seva logística com pel seu preu
- Als territoris amb menys recursos del món s’estima que només una de cada 10 persones podria rebre una injecció al llarg de l’any que ve
Mentre mig món mira amb esperança l’arribada de les primeres vacunes contra la Covid-19, l’altra meitat es resigna a un horitzó molt menys optimista. Ara com ara hi ha almenys un centenar de països que encara estan lluny de tenir una vacuna disponible per protegir la seva població. Es tracta dels estats amb menys recursos. Aquells que no han pogut entaular negociacions amb les companyies farmacèutiques per assegurar-se les primeres dosis disponibles.
En aquests punts del globus s’haurà d’esperar al ‘repartiment solidari’ coordinat per ‘Covax-facility’, una iniciativa global creada per l’Aliança Mundial per a la Immunització (GAVI) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per garantir l’accés a la vacuna dels països d’ingresso mitjans i baixos. Les previsions més optimistes per a aquests territoris plantegen començar a dispensar vacunes en algun moment del 2021 per immunitzar un 3% de la població de tots aquests llocs. Una vegada aconseguit aquest objectiu, s’espera seguir repartint les 2.000 milions de dosis previstes fins a arribar a un 20% dels ciutadans.
Aquestes previsions podrien xocar amb una realitat encara més crua. Moltes de les vacunes més avançades fins ara resulten inaccessibles per a gran part del món. Ara com ara ni la vacuna de Pfizer-BioNTech ni la de Moderna podrien distribuir-se als països de baixos ingressos. Primer, perquè no disposen d’una infraestructura adequada per conservar les dosis en cadena d’ultrafred (d’entre 20 i 80 graus sota zero). I segon, perquè si el cost per dosi supera els dos euros cap d’aquests estats podria permetre’s immunitzar el gruix de la seva població (que, en el cas d’aquestes vacunes, podria valer entre 40 i 60 dòlars per persona). Així que encara no està clar ni quan ni com es repartiran les vacunes al sud global.
Vacunes a dues velocitats
Les primeres vacunes contra la Covid-19 s’aniran repartint a dues velocitats. En les pròximes setmanes els països més rics del món rebran les primeres dosis i al llarg de l’any que ve s’espera que disposin de prou vials per immunitzar el gruix de la seva població. Als 70 països més pobres del món, en canvi, encara no hi ha previsions de quan podrien arribar les primeres dosis. I, segons les dades disponibles fins ara, als llocs més desfavorits del globus la vacuna podria arribar només a una de cada deu persones. Així que, segons estima un recent estudi de ‘People’s Vaccine Alliance’, de moment només està garantida la immunització d’un 14% de la població.
Les previsions a llarg termini resulten encara més descoratjadores. Aquest cap de setmana ‘The Economist’ dibuixava un mapa sobre quan les vacunes contra la Covid-19 hauran aconseguit protegir els grups de risc i ja estiguin disponibles per a la població general. Als països més rics del món aquest horitzó podria complir-se entre el setembre del 2021 i juny del 2022. Mentrestant, en països del sud global les campanyes de vacunació massiva podrien arribar a partir del 2022 o el 2023.
Rich countries will get access to coronavirus vaccines first - for poorer ones, the timeline will stretch until 2024 (at the earliest) pic.twitter.com/UgLieumAFr
— Agathe Demarais (@AgatheDemarais) 11 de diciembre de 2020
Aquestes dades topen de cara amb la primera gran lliçó que la pandèmia va mostrar al món. En un món globalitzat, la salut pública va més enllà de les fronteres. Així que si la futura vacuna contra la Covid-19 no arriba a tot el món, ningú estarà realment protegit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"