històrica conjunció
L’Estrella de Betlem 2020: així ha sigut la conjunció de Júpiter i Saturn
La imatge dels dos planetes superposats s’ha deixat veure en la seva totalitat just al pondre’s el sol i durant aproximadament una hora
Barcelona 21 12 2020 Conjuncio Jupiter Saturn amb el monument a Colom Foto Robert Ramos /
A partir de les 17.25 hores de la tarda d’aquest dilluns s’ha pogut entreveure per fi el gran esdeveniment que tanca astronòmicament el 2020: la gran conjunció de Júpiter i Saturn. El fenomen conegut popularment com l’’Estrella de Betlem’ s’ha deixat veure en la seva totalitat just al pondre’s el sol i durant aproximadament una hora. Saturn s’ha col·locat per sobre de Júpiter creant l’efecte òptic que els dos planetes estaven units en un únic punt de llum brillant.
Els astrònoms expliquen que aquest espectacle, que ha sigut visible aquest dilluns amb una intensitat que no es veia des de 1623, no es tornarà a veure fins a l’any 2080.
La gran conjunció planetària ha començat a ser visible en països de l’hemisferi nord com el Japó, on a les 10 del matí (hora espanyola) ja han pogut disfrutar del rar fenomen astronòmic. Una curiositat de la retransmissió que han fet des del país asiàtic és que, durant un moment, Júpiter ha deixat veure els seus satèl·lits i una estrella s’ha ‘colat’ emmig dels satèl·lits i el planeta, fent la sensació que també era un satèl·lit del cinquè planeta del sistema solar.
Per a l’observació des del nostre país, la Federació Astronòmica ha organitzat per a tots aquells que no podien veure-ho bé des de casa o el lloc en què es trobessin en el moment de la conjunció, una retransmissió en directe des de diversos observatoris repartits per la geografia espanyola –Conca, Màlaga, Toledo, Segòvia, Salamanca i Granada– a través d’uns telescopis connectats a uns ordinadors. Segons ha explicat durant la retransmissió Joaquín Álvaro, membre d’Europlanet, la conjunció no s’ha deixat veure amb claredat des de tots els punts del país. Per exemple, des de Conca la boira i les condicions atmosfèriques no han facilitat l’observació. A Màlaga, al voltant de les 19 hores de la tarda, Júpiter ha deixat veure els seus satèl·lits més importants, i Saturn també s’ha deixat veure amb molt bona claredat.
Tot i que les condicions meteorològiques de la Península el dia d’avui han sigut complicades, i en algunes zones del territori els núvols no han permès veure’l gaire, en altres punts sí que s’ha pogut contemplar Júpiter amb els seus núvols gasosos i els famosos anells de Saturn.
A la conjunció encara li queda recorregut per acabar, ja que els països de l’hemisferi sud seran els últims a poder observar-la. I, malgrat que els planetes en els pròxims dies continuaran sent a prop –a poc a poc es tornaran a allunyar–, les imatges que s’han entrevist al firmament han deixat un record que no tornarà a repetir-se, com a mínim, fins al 2080.
Júpiter y Saturno en conjunción.
— César™ (@c3sarc4mpos) 21 de diciembre de 2020
Nikon P1000 @ 3000mm desde Ibagué Tolima. pic.twitter.com/GdELC574DZ
Excelente imagen de los planetas #Saturno🪐 y #Júpiter captados sobre la montaña Ötscher en el Turmkogel (#Austria🇦🇺). La foto se obtuvo a las 16:05 (UTC) con una cámara Nikon Z50 a 105mm de distancia focal y f/3.4 de apertura.
— Estación bcp Meteorología (@Estacion_bcp) 21 de diciembre de 2020
📷Crédito: Michael Jäger#EstrelladrBelen🌟💫 pic.twitter.com/dqENzXGR64
Hoy es la gran conjuncion de Júpiter y Saturno lpm pic.twitter.com/rqRs9HY8Xl
— ׺Haͥrrͣyͫº× 🇺🇾🍉 (@_honeyhazza_) 21 de diciembre de 2020
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia