Dia de la dona i la nena en ciència
«No fa falta ser una Marie Curie per dedicar-se a la ciència»
La història de la ciència ha invisibilitzat durant segles el paper de les dones que van contribuir al seu avenç
Només s’ha destacat el rol d’algunes «heroïnes de la ciència», els assoliments de les quals s’han presentat com una anomalia al seu temps i una cosa gairebé impossible d’igualar
Les expertes demanen mostrar una ciència més pròxima per crear nous referents
En bicicleta per la Provença Marie Curie Tots els camins amb tu_MEDIA_1
La història de la ciència no només l’han escrit homes. Elles; científiques, mestres i inventores, sempre han estat allà. En la primera línia de la investigació i la generació del coneixement. ¿Llavors per què la seva contribució i llegat no apareix als llibres de text? El treball de la immensa majoria científiques que al seu dia van aportar el seu gra de sorra al món de la ciència s’ha mantingut a l’ombra durant segles. Desvalorat al seu dia i invisibilitzat per la història. Les úniques supervivents a l’oblit han sigut les grans heroïnes de la ciència; les dones excepcionals que van aconseguir triomfar en un món d’homes. Així que llegim què n’explica entre línies la seva història.
Prenguem, per exemple, la biografia de Marie Curie; la científica per excel·lència. La seva trajectòria, envoltada de llegenda, parla d’una dona excepcional en tots els sentits. Investigadora abnegada, dona perfecta i mare entregada; algú que es va sacrificar per sobre de les seves possibilitats per aconseguir el que va aconseguir. La seva història va ser una de les primeres en destacar que les dones també podien triomfar en un món fins aleshores ‘prohibit’ per a elles. Però, indirectament, la seva biografia també parla de Curie com una anomalia en el seu temps i una cosa impossible d’igualar. I aquest és l’estàndard que s’ha mostrat com a model a seguir per a les noves generacions de científiques.
«En els relats històrics tradicionals s’acull la presència d’algunes dones excepcionals que, en comptes de ser compreses en el seu context, es presenten com una excepció», argumenta Montserrat Cabré i Pairet, catedràtica d’Història de la Ciència de la Universitat de Cantàbria. «En el cas de les dones, a més, hi ha una idealització doble; la que té a veure amb l’activitat científica en si mateixa i la que té a veure amb l’excepcionalitat, en el sentit d’anomalia, que té ser una dona en ciència», afegeix.
La història mai explicada
La història, per sort, no és una cosa estàtica. És un relat que es reescriu en vista de noves inquietuds i mirades. «Les investigacions realitzades en les últimes dècades revelen un passat en què les dones han tingut un gran protagonisme en totes les esferes de la vida humana; també en la producció del coneixement científic», destaca Cabré i Pairet. Així és com, a poc a poc, s’està rescatant el llegat de moltes dones que al seu dia van contribuir a l’avanç de la ciència.
«Cal recuperar el llegat d’aquestes científiques per justícia epistèmica; perquè al seu dia es van menysprear les seves contribucions», destaca Sònia Estradé, presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya (AMIT-Cat). «La història de Rosalind Franklin mereix ser explicada. No només perquè Watson i Crick van robar el seu treball del seu calaix (una cosa que més endavant va portar al descobriment de l’estructura de l’ADN), sinó perquè al seu dia la van deixar de gallimarsot cap amunt», replica Estradé.
Són moltes les històries que mereixen ser explicades. També aquelles que no van canviar el món. «La història de la ciència no només ha de ser un reflex de grans epopeies. També ha de reflectir errades, pensament crític i relats més humans», destaca Elisa Garrido, experta en art i ciència de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). «És tan valuós explicar la història de Darwin que la de María Teresa Toral, una científica que es va haver d’exiliar durant la dictadura que és un exemple de superació, supervivència i esforç», reflexiona l’acadèmica.
És tan valuós explicar la història de Darwin que la de María Teresa Toral, una científica que es va haver d’exiliar durant la dictadura
Elisa Garrido, acadèmica experta en art i ciència
Les dones també porten bata
Més enllà del debat, la falta de dones referents distorsiona la mirada de les noves generacions sobre la ciència. Un dels exemples més clar, esgrimeix Garrido, és el cèlebre experiment de ‘Picture a scientist’, on se’ls demana als nens que ‘dibuixin una persona dedicada a la ciència’. En la dècada dels seixanta, només un 1% dels nens nord-americans dibuixava una dona amb bata. En l’actualitat, aquest percentatge ha arribat al 30%. Elles, doncs, continuen sent minoria. També en àrees on les dones, ara com ara, continuen sent majoria; com les ciències mèdiques i naturals.
Estradé afegeix un parell de dades més per entendre l’impacte dels estereotips de gènere sobre les vocacions de nens i nenes. Als set anys els infants ja han interioritzat estereotips de gènere. Ja arribats a l’adolescència, associen les ciències més competitives amb trets masculins i les més enfocades a cures amb trets femenins. A la universitat, la bretxa entre homes i dones es tradueix en un accés desigual a oportunitats i recursos. «No sempre hi ha una discriminació com a tal. Moltes vegades el problema ve de molts desavantatges acumulats que, tot i que molt subtils, sempre són allà», afegeix l’experta.
Una altra mirada sobre la ciència
Notícies relacionades¿Solució? Canviar la manera com parlem de ciència. «Mostrar l’excel·lència científica de les dones científiques pot ser un estímul per promoure la curiositat de les generacions més joves. Però es tracta de mostrar l’excel·lència com el resultat d’atrevir-se a pensar diferent i no com el resultat d’un esforç heroic que implica renúncies en la vida personal», reflexiona Cabré i Pairet.
Les científiques som moltes, som diferents i som molt a prop de les inquietuds de la gent
Sònia Estradé, presidenta d’AMIT Catalunya
«Tenim que dins de la ciència també hi ha molta diversitat. Som moltes, som diferents i som molt a prop de les inquietuds de la gent», destaca Estradé. «No fa falta ser una Marie Curie per dedicar-se a la ciència», diu fent broma la científica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034