Evolució de les dades

Sis mesos de vacunes a Espanya: així ha canviat el rumb de la pandèmia

  • La Covid-19 comença a remetre després de 26 setmanes de campanya de vacunació, tot i que encara queda molt per posar punt final a aquesta crisi

  • Mentre els avis van ser els primers afectats pel virus, ara són els joves els que concentren la incidència més gran dels nous contagis

Sis mesos de vacunes a Espanya: així ha canviat el rumb de la pandèmia

Àngel Garcia

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El 27 de desembre del 2020, després d’un devastador any de pandèmia, un buf d’esperança i aire fresc va inundar el país amb l’arribada de les primeres vacunes contra la Covid-19 a Espanya. La imatge d’Araceli Rosario Hidalgo, de 96 anys, rebent la primera punxada contra el coronavirus es va convertir en l’emblema d’una campanya d’immunització que engegava per frenar l’espantosa crisi sanitària. Sis mesos després, Espanya avança amb pas decidit en el llarg i tortuós camí cap a la immunització de grup. Les franges més susceptibles a patir la gravetat de Covid-19 ja estan immunitzades (o en procés). La pandèmia segueix però amb una cara diferent.

El març del 2020, els primers informes sobre la crisi sanitària, tot i que esbiaixats per la falta de proves diagnòstiques, apuntaven a un panorama aterridor. El virus estava fent estralls a les residències. Sobretot en la població de més de 70 anys. En aquestes franges, les taxes de mortalitat i letalitat eren molt altes. L’augment exponencial de casos, de què només arribem a percebre la punta de l’iceberg, va col·lapsar el sistema sanitari i ens va mantenir confinats a casa durant uns quants mesos. La situació va millorar amb l’arribada del bon temps però, després d’un estiu ple de rebrots, la situació va tornar empitjorar en forma d’una segona onada de casos.

Les primeres vacunes contra la Covid-19 van arribar enmig de les vacances de Nadal, en un moment en què molts experts demanaven cautela per evitar una nova onada de contagis. L’informe del dia de la nit de Nadal, de fet, sumava 6.733 nous contagis i comptabilitzava un 8% d’ocupació hospitalària per Covid-19 i un 20% d’ucis ocupades per la malaltia. La mateixa setmana es van diagnosticar 62.818 casos de Covid-19. Mentrestant, tots els indicadors apuntaven a l’alça. Poc després, de fet va arribar la tercera onada de la pandèmia a Espanya.

Notícies relacionades

Sis mesos després, el panorama per fi ha canviat. Vint-i-sis setmanes després de les primeres punxades contra la Covid-19, i després de més de 38.800.000 dosis administrades, el 50% de la població espanyola ja ha rebut almenys una dosi contra la Covid-19 i el 32% ja disposa de la pauta completa. L’avenç de la campanya d’immunització també ha donat un respir a la situació epidemiològica. Segons recull l’informe d’aquest 25 de juny, l’últim dia s’han diagnosticat 1.987 nous casos de Covid-19. Mentrestant, aquesta malaltia ocupa l’1,93% dels llits hospitalaris i el 6,90% de les ucis. Tot i que els experts no descarten que a curt termini es pugui produir un nou augment en els contagis, tot apunta que no tornarem al panorama del desembre passat.

Els més grans de 80 anys han passat de suposar el 6,8% dels casos del desembre a l’1,5% dels actuals. Els ciutadans d’entre 60 i 69 anys han passat del 10% al 5% dels infectats. El percentatge de contagis ha caigut dràsticament a totes les franges vacunades fins ara. El col·lectiu més afectat pels contagis des de finals de l’any passat fins ara són els joves d’entre 15 i 29 anys. Aquest grup ha passat de concentrar el 18,8% dels casos a quedar-se amb el 21,6% dels casos actuals. Gràcies a les vacunes, la pandèmia ha començat a remetre. Però encara queda un llarg camí abans de posar punt final a aquest malson.