Astronàutica

Un avió obliga a avortar l’enlairament del coet d’SpaceX

  • El vol va entrar a la zona d’exclusió aèria, que Musk va qualificar d’«irraonablement gegant»

spacex-satelite

spacex-satelite

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un avió en ple vol va interrompre aquest dimarts el llançament des de Florida del coet Falcon 9 de la companyia aeroespacial SpaceX al transitar per la zona d’exclusió àrea, per la qual cosa l’enlairament de la nau ha sigut posposat, segons va confirmar el president de la companyia, Elon Musk. El llançament va ser avortat quan només faltaven 11 segons per a l’enlairament.

«Desafortunadament, el llançament està cancel·lat per avui, ja que un avió va entrar a la ‘zona d’exclusió’, que és irraonablement gegant», va lamentar l’empresari a Twitter. «Simplement, no hi ha manera que la humanitat es converteixi en una civilització espacial sense una reforma regulatòria important. El sistema regulatori actual està trencat», va afirmar Musk. També via Twitter, la companyia va assenyalar que el llançament previst «no tindrà lloc avui després d’una espera d’últim minut a 11 segons a causa d’un rang de falles».

Poc temps després, SpaceX va confirmar a la seva web que el llançament del Falcon 9, que porta a bord 88 satèl·lits, s’ha posposat per a aquest dimecres 30 de juny a les 14.56 hora local (18:56 GMT) a la rampa de llançament de Cabo Cañaveral. Es tracta de la missió de transport compartit Transporter-2, que ha de portar 88 petits satèl·lits a sobre d’un coet Falcon 9 des de la plataforma 40 de Cabo Cañaveral.

L’enlairament marcarà la segona missió del programa SmallSat Rideshare Program, va informar la companyia. A bord d’aquest llançament hi ha 85 naus espacials comercials i governamentals (inclosos CubeSats, microsatèl·lits i vehicles de transferència orbital) i 3 satèl·lits Starlink, va detallar SpaceX. «Si bé hi ha menys naus espacials a bord en comparació amb Transporter-1, aquesta missió en realitat està llançant més massa a l’òrbita per als clients d’SpaceX», va afegir.

Notícies relacionades

Aquesta nau, que és utilitzada, és plena de càrrega i subministraments d’investigació per als astronautes a bord de l’Estació Espacial Internacional (EEI). Després del llançament, el coet s’acoblarà a l’EEI l’1 de juliol, va indicar per la seva part la web ‘Space.com’.

SpaceX desenvolupa actualment el seu programa Starlink amb la idea de subministrar internet de banda ampla a nivell mundial. Per a aquest programa ha de col·locar 1.600 satèl·lits més en l’òrbita terrestre, uns 549 quilòmetres per sobre de la Terra, una distància molt menor que l’habitual per a aquests dispositius comercials.

Temes:

Astronàutica