Alta eficàcia
Una vacuna contra la malària mostra «resultats esperançadors» en els assajos clínics
Un estudi publicat a ‘Nature’ suggereix que la combinació d’una vacuna i un fàrmac profilàctic podria protegir gairebé el 90% dels ciutadans
Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària. /
En un any marcat pel ‘miracle’ de les vacunes contra la Covid-19, tota bona notícia sobre aquest tipus de fàrmacs és ben rebuda. Aquest mateix dimecres, de fet, la revista ‘Nature’ recull una bona nova sobre una de les punxades més buscades pel món: la vacuna contra la malària. Dos assajos clínics apunten que la combinació d’una fórmula experimental i un fàrmac profilàctic podria brindar una protecció completa i duradora davant aquesta malaltia infecciosa que, només el 2019, va infectar més de 200 milions de persones a tot el món i va matar més de 400.000 ciutadans.
Aquest tractament, encara en la primera fase dels assajos clínics, s’ha associat amb una eficàcia de gairebé el 90%. El seu funcionament és el següent. S’inocula una versió químicament atenuada (i innòcua) de les ‘espores’ del paràsit que causa la malària i, uns dies més tard, s’administra un tractament profilàctic contra els estadis larvals de la infecció. L’estudi ha testat tant l’eficàcia de la pirimetamina com de la cloroquina (l’antipalúdic que fa tan sols uns mesos es va estudiar com a tractament experimental contra la Covid-19 amb escàs resultat).
La combinació d’aquests fàrmacs amb la punxada, testada en un grup de 56 voluntaris sans residents als Estats Units, sembla efectiva contra diverses soques del paràsit. Inclòs el llinatge que predomina al Brasil. Els científics interpreten aquests resultats com a «prometedors» i aposten, una vegada més, per tirar endavant aquest tipus d’estudis. Actualment, no hi ha cap vacuna aprovada contra la malària. Només hi ha una fórmula que, després d’aconseguir uns bons resultats en fase clínica, ha passat a una fase de «proves pilot» a l’Àfrica.
Recerca d’una vacuna segura, efectiva i assequible
«La malària s’ha mantingut durant molt temps entre les pitjors amenaces per a la salut humana», resumeixen els científics Nana Minkah i Stefan Kappe en un article adjunt a l’estudi clínic, publicat aquest dimecres. Els experts, del Centre Global de Malalties Infeccioses de Washington, reclamen continuar investigant totes les fórmules disponibles fins a trobar una solució eficaç i duradora. «Es necessiten amb urgència vacunes eficaces contra el paludisme», destaquen.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) mostra que, ara com ara, l’Àfrica és la regió més afectada per aquesta malaltia infecciosa transmesa per mosquits. El 2019, el continent va patir un 94% dels casos i les defuncions globals per paludisme. La majoria d’aquests, agrupats a tan sols sis països (Nigèria, República Democràtica del Congo, Tanzània, Burkina Faso, Moçambic i Níger). El col·lectiu més afectat pels contagis d’aquesta malaltia són els de menys de cinc anys. El 67% de les morts globals per aquesta malaltia es concentren entre els més petits.
Fins ara, la gran majoria d’esforços per lluitar contra aquesta malaltia s’han destinat a tractar els pacients malalts i a intentar erradicar els focus de mosquits. L’últim informe sobre la qüestió suma gairebé 3.000 milions de dòlars invertits en un any per al control d’aquesta malaltia. Però, segons apunten els experts, el camí per erradicar aquesta malaltia passa per aconseguir una vacuna segura, eficaç i assequible. Només llavors podrem donar per controlada aquesta plaga.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034