Investigació
¿Per què la Covid és innòcua per a uns i greu per a altres? Tres factors genètics podrien ser-ne la clau
Tres interruptors genètics explicarien per què hi ha joves sans que emmalalteixen greument de Covid-19, segons apunta un nou estudi
Aquesta firma epigenètica estaria present en un 13% de la població. «Això significa que hi ha un 13% de persones que, tot i estar sanes, si algun dia contrauen el virus tindran un elevat risc d’emmalaltir greument», esgrimeix Manel Esteller
Un sanitario, con una vacuna contra el covid /
¿Com pot ser que una mateixa malaltia afecti de manera tan diferent uns i d’altres? ¿Per què hi ha persones que contrauen una infecció per coronavirus i són asimptomàtiques i d’altres que, en canvi, emmalalteixen greument i poden fins i tot perdre la vida per aquesta raó? Un any de pandèmia i de recerques científiques en primera línia han mostrat que factors com l’edat o les malalties prèvies influeixen en la gravetat del pacient. Mentrestant, la gran incògnita segueixen sent aquells pacients joves i sans que, malgrat tot, emmalalteixen greument de Covid-19. ¿Quin és, doncs, el factor que determina el seu pronòstic? La resposta podria estar als interruptors químics que regulen l’expressió dels seus gens. En l’epigenètica.
Un nou estudi liderat pels investigadors Manel Esteller i Aurora Pujol, i publicat aquest mateix dijous a la revista ‘EBiomedicine’, identifica tres factors epigenètics que podrien predir la gravetat de la malaltia. És a dir, tres claus que marquen la diferència entre els que cursen la malaltia com si res i els que desenvolupen quadros clínics greus. «Hem estudiat el material genètic de més de 400 pacients positius a Covid-19. Totes aquestes estaven persones sanes, sense comorbiditats i menors de 62 anys. Part d’aquestes van contraure la infecció sense gairebé símptomes i d’altres, en canvi, van acabar ingressades i amb assistència respiratòria», resumeix Esteller en declaracions a aquest diari.
L’anàlisi ha aconseguit identificar uns quaranta punts del genoma que diferencien els pacients greument malalts. Això, al seu torn, s’ha relacionat amb tres factors epigenètics. «El primer factor té a veure amb l’expressió d’uns gens que provoquen una resposta immune massa forta. El segon, amb una resposta inflamatòria excessiva. I el tercer, amb els desajustos metabòlics, que també desencadenen malalties com la diabetis o l’obesitat», il·lustra el director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) i catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB). Aquests serien, doncs, els interruptors químics que desencadenarien els casos greus de Covid-19.
Una firma epigenètica present en el 13% de la població
Notícies relacionadesL’estudi estima que al voltant del 13% de la població mundial tindria aquesta firma epigenètica inscrita a l’ADN. «Això significa que hi ha un 13% de la població que, tot i estar sana, si algun dia contrau el virus tindrà un elevat risc d’emmalaltir greument», argumenta el científic. Aquestes xifres coincideixen amb el que s’ha observat durant aquesta pandèmia, que en tan sols un any ha deixat més de 136 milions de persones contagiades i gairebé tres milions de morts.
«Aquestes descobertes poden ajudar-nos a identificar un nou grup de risc, que, en cas d’emmalaltir, cal vigilar més de prop. També obren noves vies per a la recerca de tractaments contra la Covid-19», comenta el científic. En aquest sentit, l’expert esgrimeix que fàrmacs dissenyats (i aprovats) per regular l’expressió dels gens, i que ja s’utilitzen en el tractament de leucèmies, sarcomes i immunoteràpies, podrien utilitzar-se contra el coronavirus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"