Explicació científica
¿Què és un pirocúmul i quins efectes té sobre un incendi?
Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, explica com es formen els enormes núvols blancs derivats dels incendis
No és gens estrany veure enormes núvols blancs sobrevolar el lloc d’un incendi. Les imatges aèries del foc de Santa Coloma de Queralt, per exemple, mostren una nuvolada gegant blanca que s’eleva a diversos quilòmetres d’altura des del lloc de l’incendi. Però, ¿a què es deu aquest fenomen? I sobretot: ¿quins efectes pot tenir sobre l’extinció del foc?
El fenomen, lluny de ser una raresa, té una explicació molt senzilla. Segons explica Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra de Barcelona, als focs forestals conflueixen diversos factors que afavoreixen la formació d’aquest fenomen. La intensa calor que es desprèn dels incendis genera un ‘efecte graella’ a la superfície. Això dona lloc a grans bombolles d’aire calent que s’eleven, igual que ho faria un globus aerostàtic. Si l’ambient compleix unes condicions d’humitat propícies, aquestes bombolles càlides es condensen i formen un núvol blanc i gran amb forma de coliflor. En ocasions, aquest núvol pot donar lloc a precipitacions locals.
«Els pirocúmuls es formen just a sobre del lloc de l’incendi. El vent pot desplaçar la columna de fum cap a un costat o un altre, però el núvol sol situar-se just al principal focus de foc», comenta el meteoròleg en declaracions a aquest diari. Puertas descarta que aquest fenomen pugui resultar perjudicial per a les tasques d’extinció de l’incendi. El núvol, per si mateix, és totalment inofensiu. I les precipitacions que pot generar podrien resultar beneficioses per apagar el foc. «La tasca dels bombers pot veure’s complicada pel vent o el fum, però no per aquests núvols», comenta.
Fum i cendres a Barcelona
Notícies relacionadesAquestes enormes nuvolades blanques solen tenir una extensió limitada i no viatgen gaire lluny de l’incendi. Des de l’Observatori Fabra, Puertas confirma que el pirocúmul generat a Santa Coloma del Queralt no ha arribat fins a Barcelona. Els núvols grisencs observats en aquests dies des de la ciutat, explica el meteoròleg, no són més que la columna de fum i cendres despreses de l’incendi. «El fum i les cendres d’un incendi poden arribar molt lluny, transportades pel vent. Això pot generar un cel tèrbol amb tons marrons», afegeix.
Els efectes d’un incendi en l’aire tenen una vida curta. Segons explica Puertas, els pirocúmuls desapareixen tan sols unes hores després de l’extinció del foc. I l’estela de fum i cendres es dissipa en qüestió de sis hores. El vent o les pluges abundants poden ajudar a accelerar el procés. És a dir, «a netejar l’aire de manera immediata». Altrament, només es pot tenir paciència fins que l’atmosfera, a poc a poc, recuperi la seva normalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.