Estudi

Els anticossos contra la Covid-19 aguanten més de set mesos

Un nou estudi confirma que la resposta immunològica contra el coronavirus es manté estable i duradora fins a mig any després del contagi

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La ciència aporta, per fi, bones notícies després de mesos i mesos de preguntes sense resposta i molta incertesa. Els anticossos contra la Covid-19 es mantenen estables set mesos després de la infecció inicial. I aquesta és una gran notícia de cara al futur de la pandèmia. L’última entrega de l’estudi SeroCov, liderat per l’ISGlobal i l’Hospital Clínic de Barcelona, confirma que els anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2 forgen una immunitat estable i duradora. Almenys durant mig any.

La recerca va arrencar l’any passat, en plena primera onada de la pandèmia de Covid-19, amb l’estudi de 578 sanitaris de ‘primera línia’ del Clínic. Els participants van passar per quatre exàmens serològics entre març i octubre del 2020. L’anàlisi va aconseguir detectar més de 90 positius, entre els quals hi havia tant simptomàtics com asimptomàtics. Tots ells, contagiats per l’exposició natural davant el coronavirus. Gràcies a una eina desenvolupada per aquest equip científic, anomenada Luminex, els investigadors van poder mesurar els nivells de tres tipus d’anticossos (IgA, IgM i IgG); tres proteïnes que es generen, progressivament, després de l’exposició al virus.

El resultat d’aquest treball, publicat aquest mateix divendres a la prestigiosa revista ‘Nature Communications’, confirma que la resposta immune contra el coronavirus no només es manté estable durant mesos sinó que, en ocasions, pot arribar fins i tot a augmentar després de mig any de la infecció inicial. «Hem observat que en un 75% dels casos els nivells d’anticossos augmenten a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que això es degui a una reexposició al virus o a una reinfecció», comenta Gemma Moncunill, coautora d’aquest treball i investigadora de l’ISGlobal, centre impulsat per Fundació La Caixa. 

«En un 75% dels casos els nivells d’anticossos augmenten a partir dels cinc mesos»

Gemma Moncunill, investigadora de l’ISGlobal

Bones notícies també per als vacunats

¿Però són aquests resultats extrapolables a les persones vacunades? Moncunill argumenta que sí. «La immunitat generada després d’una infecció i la immunitat generada després de la vacuna no són exactament la mateixa. Els anticossos generats després de passar la malaltia depenen de molts factors, com, per exemple, si ha sigut una infecció simptomàtica o asimptomàtica. Les vacunes, en canvi, optimitzen molt la resposta immune contra el virus», explica la científica en declaracions a EL PERIÓDICO. 

«Pel que sabem fins ara, els anticossos generats després de la vacunació són molt més resistents i duradors que els generats després d’una infecció natural. Per això mateix s’aconsella que les persones que ja han passat la malaltia rebin almenys una dosi de la vacuna. Així es garanteix que la seva resposta immunològica és més robusta», afegeix Moncunill.  

«Els anticossos generats després de la vacunació són molt més resistents i duradors que els generats després d’una infecció natural»

Notícies relacionades

¿Llavors faran falta terceres dosis contra la Covid-19 per garantir una resposta immune duradora? «Ara mateix no tenim cap prova que es necessiti una tercera dosi contra la Covid-19. Almenys per a la població general», explica la investigadora. «L’única excepció podria ser la població més susceptible com, per exemple, les persones immunodeprimides o els avis. En aquests casos, pot ser que les dues dosis entregades fins ara hagin generat una resposta més pobra del que es creia. En aquests casos sí que es podria aconsellar una tercera dosi», comenta. 

Una altra bona notícia donada per aquest estudi és que les persones que han tingut una exposició recent als coronavirus responsables dels refredats comuns podrien adquirir una «immunitat encreuada» contra la Covid-19 (almenys durant les primeres setmanes i mesos després de la infecció). Això, segons explica la investigadora Carlota Dobaño, «podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia». És a dir, que aquests anticossos podrien marcar la diferència entre una persona que passa el virus de forma lleu o asimptomàtica i una altra que emmalalteix de manera greu

Temes:

Coronavirus