Diversificació del virus
La variant mu, monitoritzada per l’OMS per escapar-se de les vacunes
L’OMS n’ha recalcat el seu interès i la necessitat d’estar en observació
Gairebé la meitat de contagis a Colòmbia són causats per aquesta mutació
Cada vegada hi ha més variants del coronavirus: beta, delta, lambda o la recent C.1.2; però ara se n’ha identificat una altra que està guanyant terreny a l’Amèrica Llatina i que preocupa les autoritats sanitàries.
Es tracta de la variant mu –o B.1.621–, identificada per primera vegada aquest gener a Colòmbia, però, tot i que no estigui tan estesa com la delta, ja ocupa gairebé 4 de cada 10 contagis del país colombià.
Sota vigilància
Tots els virus –inclosa la Covid– van mutant amb el temps, però la majoria d’aquestes alteracions tenen poca incidència –o nul·la– en les característiques del virus. Però n’hi ha algunes que sí que poden afectar directament les propietats del virus: la capacitat i la velocitat de propagació, la gravetat de la malaltia o l’eficàcia de les vacunes o medicaments.
En concret, aquesta variant s’ha catalogat com ‘d’interès’ i està sota el punt de mira, ja que presenta mutacions que podrien tenir més capacitat per escapar l’efecte de les vacunes –com passa també amb la variant beta–, segons ha afirmat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, han decidit catalogar-la per monitoritzar-la per les seves propietats potencials de fuita immunològica.
Tot i així, no se la classifica com a variant preocupant, ja que en aquesta categoria s’ubiquen només les que suposen algun tipus de risc afegit: alfa (la britànica), beta (la sud-africana), gamma (la brasilera) i delta (l’índia).
Presència i origen
Notícies relacionadesL’OMS ha afirmat que «tot i que la prevalença global de la variant mu entre els casos seqüenciats ha disminuït i actualment està per sota del 0,1%, la prevalença a Colòmbia (39%) i l’Equador (13%) ha augmentat constantment». «L’epidemiologia de la variant mu a l’Amèrica del Sud, particularment amb la cocirculació de la variant delta, serà monitoritzada per detectar-hi canvis», ha explicat.
Així, l’epidemiòloga de malalties infeccioses i líder tècnica de Covid a l’OMS, Maria Van Kerkhove, ha explicat la situació de la nova variant mu. «Conté mutacions que necessiten un estudi més profund, necessita estar en observació», ha afirmat.
➡️Data on Mu has been shread with @WHO Virus Evolution Working Group 🙏
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) 31 de agosto de 2021
➡️As of 29 Aug, 4.5k sequences of Mu have been uploaded to @GISAID from 39 countries
➡️ Circulation of Mu is ⬇️ globally & < 0.1% of currently shared sequences of Mu, but this needs careful observation
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"