Amb vida pròpia

Així són els xenobots, els robots creats amb cèl·lules de granota

  • Entre les seves funcions hi haurà «buscar i eliminar materials perillosos, recollir microplàstics als oceans o viatjar per vasos sanguinis», segons explica un dels investigadors, Michael Tufs

Així són els xenobots, els robots creats amb cèl·lules de granota
2
Es llegeix en minuts

Els xenobots són uns petits robots que han sigut creats a partir de material orgànic i que a part de tenir vida pròpia, també poden regenerar-se de manera autònoma. A més, entre les seves capacitats hi ha la de ser programat en els seus moviments i en la seva forma en funció de les necessitats.

Aquests robots creats amb cèl·lules mare d’embrions de granota (l’espècie ‘Xenopus laevis’, d’aquí el seu nombre)es van donar a conèixer el gener del 2020, però per llavors només es movien cap a una direcció específica, transportaven càrregues molt petites, es curaven a si mateixos i, desapareixien sense deixar rastre una vegada morts després d’aproximadament una setmana de vida.

Ara, el 2021, el mateix equip de l’ordinador Deep Green que es troba a la Universitat de Vermont i el Laboratori de Biologia de la Universitat de Tufts, a Massachusetts, presenten novetats en aquests petits robots. Actualment, els xenobots es presenten amb les mateixes qualitats que els anteriors, però amb una memòria (tot i que aquesta sigui mínima) que es mostra canviant de color quan se l’estimula de certa forma. A més, també té la capacitat d’ampliar les seves aplicacions organitzant-se en eixams.

Característiques

En primer lloc, s’ha de tenir en compte que no es tracten de ‘nanobots’ ja que els xenobots són robots vius, és a dir, amb cèl·lules i molècules vives. Aquests robots es van dissenyar en un ordinador perquè posteriorment un robot els donés forma. «Les cèl·lules musculars bateguen, així que depenent de la forma que donem al robot podrem aconseguir un moviment més ràpid o lent», va explicar el responsable del projecte.

A més, les cèl·lules dels xenobots, una vegada han sigut acoblades, comencen a treballar juntes. D’aquest procés es genera un sistema viu i aquestes mateixes cèl·lules s’organitzen a elles mateixes. I, si es disposa d’una font d’energia embrionària, els organismes d’aquests petits robots es poden reconfigurar i moure’s d’una forma coherent i programada durant dies.

Funcions en un futur

Notícies relacionades

L’objectiu dels xenobots és que en un futur aquests puguin ser d’ús per a les empreses de robòtica transportant materials al seu interior ja que amb la seva mida reduïda d’1 mm3 no resulten invasius en organismes d’escala semblant a la humana. Segons explica Michael Tufs, un dels principals creadors dels robots, «servirà per buscar i eliminar materials perillosos, així com per recollir microplàstics als oceans o viatjar per vasos sanguinis».

Per tant, podrien ser de gran ajuda per a la medicina regenerativa per als humans i, per exemple, per a la reparació dels sistemes de comunicació. Tot i que, de moment, els científics prefereixen centrar-se a solucionar dubtes com la seva tendència a organitzar-se com a eixams, explorar la seva capacitat d’autocuració i la memòria.