Claus per entendre els anticossos
¿Quant dura la protecció de les vacunes contra la covid-19?
El futur de la pandèmia dependrà de com funcionen i quant aguanten els anticossos contra el coronavirus, expliquen els experts
Els primers estudis sobre òmicron apunten que aquesta variant genera més reinfeccions però evita les formes greus de la malaltia
El futur de la pandèmia dependrà, en gran manera, de la protecció que brinden les vacunes contra la covid-19. Ja fa un any que aquestes injeccions van començar a construir un escut individual i col·lectiu davant el virus. ¿Però com són de resistents aquestes defenses? ¿Quant duren? ¿Què passa quan desapareixen? ¿I funcionen igual davant les noves variants? Segons apunten els experts, una part d’aquestes preguntes segueix estant envoltades d’incògnites i l’altra depenen de les mutacions, les variants i els llinatges que desenvolupi el virus.
Aquestes són les claus per entendre què sabem (i què no) sobre la immunitat que forgen les vacunes contra la covid-19 i com podrien canviar el rumb de la crisi sanitària.
¿Quant duren els anticossos contra la covid-19?
Segons explica l’immunòleg Julià Blanco, d’IrsiCaixa, abans de parlar quant dura la immunitat davant la covid-19 cal explicar les diferències entre infeccions i vacunes. Els estudis realitzats fins ara apunten que les persones que han passat la covid-19 produeixen, en general, un bon nivell d’anticossos. Al cap de tres mesos, aquests llindars tenen una petita caiguda i després s’estabilitzen. Tot apunta que al cap d’un any la protecció es manté estable. En les persones vacunades, en canvi, els anticossos es comencen a produir després de la primera dosi, arriben al seu pic després de la segona punxada i després van baixant progressivament durant uns sis mesos. La protecció brindada per aquests fàrmacs, doncs, sembla generar una resposta immune més potent però menys estable.
«No totes les persones responen igual. Hi ha molts factors que influeixen en la producció d’anticossos», matisa la immunòloga Gemma Moncunill, de l’institut Isglobal. Les persones grans, per exemple, produeixen menys quantitat d’anticossos que les joves. «Però la quantitat dels anticossos no ho és tot. També cal fixar-se en la qualitat de les defenses i, sobretot, en la memòria immunològica», recalca la científica.
¿Què passa quan desapareixen els anticossos?
Tant les persones que han passat la malaltia com les que han rebut una vacuna arriben, eventualment, a un punt en el qual sembla que els anticossos contra la covid-19 pràcticament han desaparegut (o estan en mínims). Llavors, explica Moncunill, la clau està a mirar què passa amb la ‘segona línia de defensa’ del nostre sistema immune: la memòria cel·lular. De fet, segons explica la investigadora, la presència de limfòcits T i de cèl·lules B és un indicador que el nostre sistema immune recorda com fer front al virus. I això, al seu torn, suggereix que el nostre cos ha memoritzat unes instruccions per combatre el virus que podrien durar anys (tot i que no està clar exactament quants).
¿Si tinc menys anticossos tinc més risc d’infectar-me de covid?
Tot apunta que, així que baixen els nivells d’anticossos, també disminueix l’efectivitat de les vacunes per esquivar les infeccions simptomàtiques. Això, a la pràctica, significa que mesos després de les punxades augmenta el risc d’infectar-se de coronavirus. Això sí. Segons apunten els estudis realitzats fins ara, fins i tot en cas de contagiar-se, les persones vacunades estan molt més protegides davant la malaltia greu (i a la mort) per covid-19. Per això la insistència dels experts d’accelerar la campanya de vacunació a tot el món.
Si les defenses aguanten, ¿de què serveixen les dosis de reforç?
L’entrega de terceres dosis contra la covid-19 podria tenir beneficis tant individuals com col·lectius. Segons explica Moncunill, entregar una punxada de reforç a població gran brindaria més protecció a un grup que, per si mateix, pateix més comorbiditats i que en cas d’emmalaltir té més probabilitats de desenvolupar una forma greu de la malaltia.
Des d’un punt de vista col·lectiu, Blanco també destaca que les dosis de reforç podrien ajudar a reduir la transmissió del virus, el nombre de casos i, en conseqüència, el nombre de persones que necessiten atenció mèdica o hospitalització. «Aquesta estratègia només funcionaria a mitjà termini. En moments com ara, quan els casos estan desbocats, l’única manera de frenar el virus és aplicar un altre tipus de mesures», recalca l’expert.
¿És més eficaç seguir amb la mateixa vacuna o barrejar-ne algunes?
Totes les vacunes disponibles al mercat han demostrat generar uns elevats nivells d’anticossos contra la covid-19. Segons explica Moncunill, les vacunes d’ARNm, com Pfizer i Moderna, generen més anticossos que les fórmules d’adenovirus, com AstraZeneca i Janssen. De cara a l’entrega de terceres dosis, Blanco cita un recent estudi que apunta que la barreja de vacunes genera una immunitat més resistent i duradora. La millor combinació, destaca l’anàlisi, és la de Moderna i AstraZeneca. «La quantitat d’anticossos és cinquanta vegades més gran en pacients amb dues dosis d’AstraZeneca i reforç de Moderna», comenta el científic.
¿Són eficaços els anticossos davant òmicron?
Aquesta és una de les preguntes que, segons apunten els experts, podria marcar el futur de la pandèmia. La resposta ràpida és que, ara com ara, encara no està del tot clar. Blanco cita una recent investigació publicada sobre el tema i explica que, segons suggereixen estudis de laboratori, «òmicron és entre 20 i 40 vegades més resistent als anticossos que les variants anteriors». Això, diu el científic, augmentaria considerablement el risc de reinfecció (sobretot en un moment on els contagis tornen a estar desbocats).
«La bona notícia és que, pel que sembla, el sistema immunitari continua controlant la infecció greu així que, tot i que augmenti el risc de reinfecció, les persones que ja han desenvolupat anticossos contra el virus tenen menys probabilitats d’emmalaltir», comenta Blanco.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034