Relació amb les aus

Un embrió de dinosaure exquisidament conservat revela una estranya postura

Un embrió de dinosaure exquisidament conservat revela una estranya postura
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip d’investigadors ha aconseguit descriure un embrió d’entre 72 i 66 milions d’anys «exquisidament conservat» dins d’un ou de dinosaure fossilitzat, el qual dona nova llum sobre la relació entre el comportament de les aus modernes i aquests animals extints.

L’embrió, anomenat «Bebè Yingliang», va ser descobert a Ganzhou, al sud de la Xina, i pertany a un dinosaure teròpodes esdentegat o ovirraptorosauri; el fòssil suggereix que aquests dinosaures desenvolupaven postures similars a les de les aus a prop de l’eclosió.

Similar a les aus modernes

Els científics van descobrir que la postura de Bebè Yingliang, un dels embrions de dinosaure més complets mai trobats, és única: el seu cap es troba sota del cos, amb els peus als dos costats i l’esquena enroscada al llarg de l’extrem rom de l’ou.

Aquesta postura, fins a ara desconeguda en els dinosaures, és similar a la dels embrions d’aus modernes, assenyala un comunicat de la Universitat de Birmingham (Regne Unit). En les aus aquestes postures estan relacionades amb un comportament controlat pel sistema nerviós central i fonamental per a l’èxit de l’eclosió.

Després d’estudiar l’ou i l’embrió, els investigadors creuen que aquest comportament previ a l’eclosió, que fins ara es considerava exclusiu de les aus, pot haver-se originat entre els teròpodes no avians.

L’embrió està articulat sense grans alteracions per la fossilització: amb una longitud estimada de 27 centímetres des del cap a la cua, la criatura es troba dins d’un ou de 17 centímetres.

‘Bebè Yingliang’

YingliangDirigit per experts de la Universitat de Birmingham i de la Universitat Xinesa de Geociències (Pequín), l’equip, també format per científics del Canadà, ha publicat els detalls a la revista iScience. Segons relata la revista, l’exemplar va ser adquirit l’any 2000 per Liang Liu, director d’una empresa anomenada Yingliang Group, que sospitava que podia contenir fòssils d’ous.

Però va acabar emmagatzemat, en gran part oblidat fins a uns deu anys després, quan, durant la construcció del Museu d’Història Natural de Pedra de Yingliang, el personal va classificar les caixes i va desenterrar els fòssils; ara és on es troba.

Notícies relacionades

«Estem molt entusiasmats amb el descobriment de Bebè Yingliang, ja que s’ha conservat en un gran estat i ens ajuda a respondre a moltes preguntes sobre el creixement i la reproducció dels dinosaures», remarca Fion Waisum Ma.

«És interessant veure que aquest embrió de dinosaure i un embrió de pollastre posen de forma similar dins de l’ou, fet que possiblement indica comportaments similars abans de l’eclosió».

Temes:

Dinosauri